|

Önce başbakan sonra başkan olacak

Cihan
00:00 - 13/09/2007 Perşembe
Güncelleme: 16:08 - 13/09/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Önce başbakan sonra başkan olacak
Önce başbakan sonra başkan olacak

Önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından sürpriz bir şekilde başbakanlığa atanan Viktor Zubkov, Mart 2008'de yapılacak başkanlık yarışında aday olacağını söyledi.

Yarın yapılacak oylama öncesi Duma'da siyasi partileri ziyaret eden Zubkov basının ısrarlı soruları üzerine kendisinin verilen görevleri hakkıyla yerine getirme çabasında olduğunu, başkanlık görevi uygun görülüre bunun için de elinden geleni yapacağını söyledi. Yarın (Cuma) yerel saatle 12:30'da gerçekleşecek oturumda Zubkov'un 450 milletvekilinden 400'ünün oyunu alması bekleniyor. Zubkov'un başbakanlığına Kremlin yanlısı Birleşik Rusya Partisi, Adaletli Rusya Partisi ve Liberal Demokrat Parti destek verirken, Komunist Parti karşı yönde oy verecek.

Zubkov'un kabinede isimler ve yapılanma açısından önemli değişiklikler yapması da bekleniyor. Hükümet yapısının verimli ve etkin çalışmaya uygun olmadığını ifade eden yeni başbakan adayı, "Hükümet yapısı çok etkin değil. Bundan dolayı da idari reformlardan yeterli sonuçlar alamıyoruz." dedi. Birleşik Rusya Partisi üyeliği konusunda acele etmeyeceğini kaydeden Zubkov ilk işinin hükümetin kurulması olduğunu söyledi.

Yeni kabinede on kadar bakanın yer almaması bekleniyor. Kabineden çıkarılması kesin gözüyle bakılan bakanların başında Sağlık Bakanı Mihail Zurabov geliyor. Bilgi Teknolojisi ve İletişim Bakanı Leonid Reyman, skandallarla ismi gündeme gelen Tarım Bakanı Aleksey Gordeyev, ve yerine getiremediği çok sayıda vaatlerle dikkat çeken Ekonomi Bakanı German Gref'in yeni kabinede yer alması beklenmiyor.

17 yıl önce