|

Onları bir güzel taradık

Amerikalı Deniz Piyadesi Çavuş Jimmy Massey, Irak'ta işlediği savaş suçlarını ve sonrasında yaşadığı vicdan azabını “Öldür, Öldür, Öldür” adıyla kitaplaştırdı

Ertan Altan
00:00 - 7/01/2007 Pazar
Güncelleme: 00:45 - 7/01/2007 Pazar
Yeni Şafak
Onları bir güzel taradık
Onları bir güzel taradık

ABD Deniz Piyadesi Jimmy Massey, Amerikalı yayınevleri tarafından geri çevrilen ve geçtiğimiz günlerde “Öldür, Öldür, Öldür” adıyla Türkiye'de yayınlanan kitabında, Amerikalı askerlerin Irak'ta işlediği savaş suçlarını dile getirdi. 12 yıl boyunca ABD Deniz Kuvvetleri'nde çalışan Çavuş Massey, savaşın başından itibaren Irak'ta görev yapmış. Üstlerinden aldığı emirle gerçekleştirdiğini söylediği sivil katliamları nedeniyle psikolojik tedavi gören Massey, bir yıl önce askerlikten ayrıldı. Bugün Kuzey Carolina'da yaşıyor. Kitabının Fransa'da yayınlanmasının ardından ABD'li gazeteci Paul Rockwell'le konuşan Massey, bizzat katıldığı katliamlardan duyduğu vicdan azabını anlattı.

'ÇOCUKLARA DA ATEŞ ETTİM'

Kitabında önce işgale karşı olmayan Iraklıların daha sonra giderek isyan etmeye başlamasını birçok masum insanı yok yere öldürmelerine bağlayan Çavuş Massey, katıldığı iki katliamı şöyle anlattı: “Makineli tüfek ve roket taşıyan bir takımın başındaydım. Görevimiz yolların güvenliğiydi. Aldığımız istihbarata göre birçok araba, intihar bombaları ile yüklüydü. Bir araba kontrol noktamıza yaklaştı. Uyarı ateşi açtık. Yavaşlamayınca taradık. Aramada hiçbir silaha rastlayamadık. Olaydan sonra biri yanıma gelip 'Erkek kardeşimi neden öldürdünüz? Biz yanlış bir şey yapmadık' dedi. Başka bir olayda da protesto gösterisi düzenleyen sivillere ateş açtık. Onları bir güzel taradık. Emir komutandandı. Cesetlerde hiçbir silah rastlamadık. Bu tür saldırılarda altı ya da on kadar çocuğa da ateş ettim.”


Felluce'de misket bombaları

“Öldür, Öldür, Öldür” adlı kitabında Irak'ta yaygın olarak seyreltilmiş uranyum ve misket bombası kullandıklarını da belirten Çavuş Massey, “Otuz iki yaşındayım ve akciğer kapasitemin yüzde seksenini kullanabiliyorum. Sürekli olarak ağrıyor. Uranyum savaş alanında her yerde bulunur. Bir tankı vurursanız bir toz çıkar. Tank mermilerinde de uranyum vardır. Tank vurulunca bölge kirlenir. Siviller bunu yeni öğreniyor. İki yıl öncesine kadar bundan ben de habersizdim. Ama akıllı misket bombaları hakkında çok şey biliyorum. Tüpünden ayrılan misketin kendi aklı olur. Pentagon'un bu konularda ağzı kapalıdır. Meydana gelen sivil ölümler hakkında haberler yeni sızmaya başlıyor. Iraklılar biliyor. Felluce'de misketle öldürülen 200 kadar sivil vardı” iddiasında bulundu.



17 yıl önce