|

Ortadoğu'da SİHA salgını

Bölgede İsrail başta olmak üzere, İran ve BAE gibi ülkelerin, SİHA teknolojisini yoğun kullandığı biliniyor. Bu teknolojinin Libya’da ve Yemen’de, devlet dışı aktörler tarafından kullanılması ise bölgesel güvenlik ve istikrarı derinden tehdit ediyor.

Haber Merkezi
04:00 - 21/09/2019 samedi
Güncelleme: 04:16 - 21/09/2019 samedi
Yeni Şafak
14 Eylül’de Suud enerji devi Saudi Aramco’yu hedef alan SİHA saldırısı, bu teknolojiyi gündemin üst sırasına taşıdı. En gelişmiş hava savunma sistemlerini dahi aşma kabiliyetine sahip SİHA/ İHA teknolojisi ortadoğudaki rakip ülkeler tarafından yoğun şekilde kullanılmakta.
14 Eylül’de Suud enerji devi Saudi Aramco’yu hedef alan SİHA saldırısı, bu teknolojiyi gündemin üst sırasına taşıdı. En gelişmiş hava savunma sistemlerini dahi aşma kabiliyetine sahip SİHA/ İHA teknolojisi ortadoğudaki rakip ülkeler tarafından yoğun şekilde kullanılmakta.

Suudi Arabistan ekonomisinin kalbi ve dünya enerji devi Saudi Aramco’nun, en son hava savunma sistemlerine rağmen, Yemen’de İran destekli Husi güçleri tarafından, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile hedef alınması, söz konusu teknolojinin bölgedeki varlığı ve kullanımını gündeme getirdi. Son dönemde SİHA ve İHA kullanımının, Yemen’de Husiler ve Libya’da Hafter terör ögütü gibi devlet dışı örgütler tarafından da kullanılması ve küresel krize sebep olabilecek sonuçlara yol açma imkanının görülmesi SİHA teknolojisinin bölgedeki yoğun varlığını gündeme getirdi. ABD dışında bölgede başta İsrail olmak üzere, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerin bu teknolojiden azami ölçüde yararlandığı biliniyor.

İSRAİL’İN HAYALET SALDIRILARI

Ortadoğuda İsrail'in sahip olduğu SİHA/İHA teknolojisini sınır ötesi düzenlediği saldırı ve suikastlerde kullandığı biliniyor. İşgalci güç, Batı Şeria ve Gazze üzerinde İHA’lar ile 7/24 gözetleme faaliyetleri sürdürüyor. Ancak İsrail’in son dönemde Suriye ve Irak’taki İran destekli Şii milislere ve askeri üslere saldırılarını da envanterinde bulunan SİHA’lar ile gerçekleştirdiği değerlendiriliyor. İşgalci gücün saldırılarında İHA teknolojsinden faydalanması, sorumluluğu üstlenmediği hayalet saldırılar gerçekleştirme kabiliyeti de sunmakta. 2018 verilerine göre İsrail bu alanda küresel pazarın yüzde 60’ına da hakim durumda. İsrail’in filosunda Heron TP, Hermes 450 ve Hermes 900 tipi İHA’lar yer alıyor.

HUSİLERE İRAN TEKNOLOJİSİ


Bölgede SİHA teknolojisine önemli yatırım yapan ülkelrden biri de, uzun zamandır ABD ambargosu ve tehdidi altında bulunan İran. İran’ın elindeki sınırlı imkan ve teknolojilerle geliştirdiği başta Ebabil ve Muhacir serileri olmak üzere, Karar ve Şahid 129 SİHA/İHA modelleri bulunuyor. İran'ın elindeki bu teknolojiyi Lübnan’da Hizbullah ve Yemen’de Husiler gibi vekil güçlerle de paylaştığı ileri sürülüyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve bağımsız bazı uzmanların raporuna göre, Husiler’in elindeki sistemlerin büyük bir bölümü İran teknolojisi. Husiler son olarak envanterlerindeki roket motorlu SİHA’lar ile BAE’ye tehdit etmiş, Dubai ve Abu Dabi’nin hedefte olduğunu belirtmişti.

BAE’DEN LİBYA’DA TERÖRE DESTEK

Ortadoğu’nun çıbanbaşı ülkesi BAE de, Çin üzerinden elde ettiği SİHA/İHA teknolojisini bölgeyi istikrarsızlaştırmak amacıyla kullanıyor. 5 yıldır devam eden Yemen iç savaşına müdahil olan Abu Dabi yönetimi ülkede SİHA saldırıları ile yüzlerce sivili katletti. Ancak BAE’nin Libya’da Hafter terör örgütüne verdiği destek, SİHA teknolojisinin bir devleti istikrarsızlaştırmak amacıyla kullanılmasına en iyi örnek. Abu Dabi’nin Libya’da kurduğu askeri üslere Çin üretimi Wing Loong II’lerden oluşan bir filoyu konuşlandırdığı ve uluslararası tanınırlığa sahip Libya Ulusal Mutabakat Güçleri’ni hedef alan saldırılar düzenlediği biliniyor.

#İran
#BAE
#İsrail
#SİHA
#Libya
il y a 5 ans