|

Oval değişim

Yeni Amerikan Başkanı Obama'nın, ülkesine ve dünyaya vaat ettiği değişim ilginç bir yerden başlatılacak. Beyaz Saray'daki Oval Ofis mobilyaları ve buradaki '1 numaralı koltuk' 'Obama ruhuna' göre değiştirilecek

Dış Haberler
00:00 - 10/11/2008 Pazartesi
Güncelleme: 05:52 - 10/11/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Oval değişim
Oval değişim

Değişim vaadiyle işbaşına gelen yeni Amerikan Başkanı Barack Obama'nın, dünyadaki ve ülkesindeki dengeler üzerinde iktidar sahibi olup olamayacağı tartışıladursun, Oval Ofis'te ilk değişim tasarlandı bile. 1909 yılında yapılan ve bugüne kadar 17 Amerikan başkanının 'tahtının' bulunduğu Beyaz Saray'daki Oval Ofis'in mobilya ve dekorasyonu baştan aşağıya değişecek. Uzmanlar Obama'nın Oval Ofis'ten başlattığı bu ilk somut 'değişimin ilk psikolojik savaş manevrası olduğu görüşünde.


RUHUNA GÖRE DEKOR

Dünyayı yöneten düğmenin bulunduğu bu odada neler değişebilir. Daily Mail gazetesi yaptığı bir analizle 'Obama ruhunun' eskinin yerini nasıl alacağını ortaya koyuyor: 1) İkinci dünya savaşında takılan kurşun geçirmez camlar Obama için yenilenecek. 4) Silah emniyetli koltukta 9 başkan oturdu ve ilk olarak suikaste kurban giden John F. Kennedy için tasarlanmıştı. Çünkü Kennedy'nin kronik bel ağrısı bulunuyordu. Ancak Obama'nın değişim'e bu 'bir numaralı' koltuktan başlayacağı belirtiliyor. 5) George W. Bush'un kendi ve aile resimleri şimdiden masadan kaldırıldı.


EŞ ALARMI KALKACAK

10) ABD'nin 27. başkanı William Howard Taft, Beyaz Saray'a ilk geldiğinde yerdeki Pilipin Mahajua kaplamasını soğuk olduğu gerekçesiyle değiştirmiş ve üstünü kaplatmıştı. Obama'nın ayak basacağı yer döşemesi kople değiştirilebilir. 12) Başkanlık alarm dümesi ise ahşaptan yapılma ve 36. Başkan Lydone Johnson'un bunu eşi geldiğinde kendisine haber versinler diye yaptırdığı biliniyor. Ancak bilinen şu ki Obama'nın bu alarma ihtyacı olmayacak! 13) Gül ağacından yapılma sandalyeler ise varlığını koruyacak.


Oval Ofis'in anatomisi

1- Kurşun geçirmez camlar 2-3- Amerikan bayrak ve flaması. 4- Silah emniyetli koltuk. 5- Şimdiki başkan George W. Bush'un aile resimleri. 6- Kraliçe Victoria tarafından hediye edilmiş masa. 7- Başkan Franklin'in ayaklarına göre ayarlanmış paneller. 8- Başkan Eisenhower büstü. 9- Willer Koerner tablosu. 10- 27. Başkan William Howard Taft için dizayn edilmiş yer döşemesi. 11- Başkanlık sembolü. 12- Başkanlık alarm düğmesi. Ahşaptan yapılma ve 36. Başkan Johnson'un bunu eşi geldiğinde kendisine haber versinler diye yaptırdığı biliniyor. 13- Gül ağacı sandalyeler.


İlk romantik akşam yemeği

4 Kasım'daki seçimlerin ardından evinden pek fazla çıkmayan ançak kabinesinde yer alacak bakanlara kadar birçok konuyu vakit kaybetmeden görüşmeye başlayan Obama, eşine vakit ayırmayı ihmal etmadi. Yeni başkan ve First Lady seçimden sonra ilk kez başbaşa romantik bir akşam yemeği yedi. Chicago'daki bir restauranta giden bay ve bayan Obama çıkışta çok mutlu görünüyordu.


Yarın Bush'un misafiri


ABD'nin yeni başkanı seçilen Obama, George W. Bush'un konuğu oluyor. Eşi Michelle birlikte Beyaz Saray'da ağırlanacak olan çifte, Bush'un yanı sırada First Lady Laura Bush da eşlik edecek. Bush, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Barack Obama'yı telefonla arayarak Beyaz Saray'a davet etmişti. Bu arada Obama Mısır, İtalya, Pakistan, Polonya, İspanya hükümet liderleri ile telefon görüşmeleri yaptı.



15 yıl önce