|

Papa 16. Benedict İsrail'de

Papa, Kudüs'te Peres ile görüştü; soykırım anıt ve müzesini ziyaret etti

Aa
00:00 - 11/05/2009 Pazartesi
Güncelleme: 20:26 - 11/05/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Papa 16. Benedict İsrail'de
Papa 16. Benedict İsrail'de

İsrail'e gelen Papa 16. Benedict, Kudüs'te İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüştü.

Peres'in Kudüs'teki resmi ikametgahında yapılan görüşmede Peres ve Papa, İsrail Cumhurbaşkanlığı'nın bahçesine bir zeytin fidanı dikti. İsrail Cumhurbaşkanı, görüşmede ağırlamaktan derin bir memnuniyet duyduğunu belirttiği Papa'yı, "barışın büyük destekleyicisi olarak gördüklerini" vurguladı.

Peres, Yahudilerin Nazi Almanyası döneminde yaşadıkları soykırımı anımsatarak, "İsrail'deki yurdumuz, yalnızca ölümü görmüşler için bir yaşam sığınağı" dedi ve kurbanların torunları olarak, kalplerinin, başkalarının acıları için de duyarlı olduğunu vurguladı.

Peres şöyle devam etti: "Manevi liderler, siyasi liderler için yolu açabilirler. Barışa giden yol üzerindeki mayın tarlalarını temizleyebilirler. Bizi ziyaret ettiğiniz bu yıl bize ve komşularımıza barışa ulaşabilmek için bir fırsat ortaya koyabilir. Birçok siyasi bulutun hala ufku karartıyor olmasına, kışkırtıcı seslerin barışın sesini bastırmasına ve yaşamımızdaki yol kavşaklarında çoğu kez şiddetle karşılaşmamıza rağmen bu bölgedeki halkların çoğu barışa özlem duyuyor." Papa 16. Benedict de bu topraklarda yaşayanların adalet için yakarışlarını duyduğunu dile getirip, "Kalıcı güvenlik, adalet içinde gelişen itimatla sağlanabilir. Hergün, Kutsal Topraklara adaletli bir dönüşten kaynaklanan barış için dua ediyorum" dedi.


ŞALİT'İN BABASI İLE GÖRÜŞME

Papa-Peres görüşmesinde yaklaşık 3 yıl önce Gazze'deki militan gruplar tarafından kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in babası Noam Şalit de katıldı. Baba Şalit, oğlunun serbest kalması için Papa'nın yardımını isterken, muhtemelen oğluna iletilmesi için Papa'ya bir mektup da verdiği bildirildi. İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Noam Şalit ile görüşmesi öncesi, Papa 16.

Benedict'e , "Kutsal Tapınak"tan bir şamdan ile mikro bir Tevrat hediye etti. İbranice yazılmış Tevrat, İsrail Teknoloji Enstitüsünün bilim adamları tarafından nano teknoloji kullanılarak 0,5 milimetrekarelik bir çipe yerleştirildi. Silisyumdan yapılan çipin, bir toplu iğne başı büyüklüğünde olduğu belirtiliyor.

Bir büyüteçle birlikte cam bir kutuya yerleştirilen, 308 bin 428 kelimeden oluşan Tevrat'ta İngilizce ve İbranice teknik açıklamalar da yer alıyor.


YAD VAŞEM'E ZİYARET

Papa ve Peres, daha sonra Kudüs'te soykırım kurbanlarının anısını yaşatan Soykırım Müzesi ve Anıtı'nı birlikte ziyaret ettiler. Soykırım anıt-müzesinin kapısında Papa'yı, havaalanındaki resmi törende hazır bulunmayan İsrail parlamentosu (Knesset) Başkanı Reuven Rivlin ile diğer yetkililer karşıladı.


15 yıl önce