|

Papa'nın İtalya hükümetini çökertme planı devrede

İtalya'da, Adalet Bakanı Mastella'nın istifasıyla başlayan hükümet krizinin arkasında, Başbakan Prodi ile fikir ayrılığına düşen Vatikan'ın olduğu öne sürüldü

Dış Haberler
00:00 - 24/01/2008 Perşembe
Güncelleme: 00:10 - 24/01/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Papa'nın İtalya hükümetini çökertme planı devrede
Papa'nın İtalya hükümetini çökertme planı devrede

İtalya'da, eşi ve kendisi hakkındaki yolsuzluk soruşturması nedeniyle Adalet Bakanı Clemente Mastella'nın istifasıyla başgösteren hükümet krizinin arkasında, Başbakan Romano Prodi ile laiklik, eşcinsel hakları ve kürtaj gibi kilit konularda fikir ayrılığına düşen Vatikan'ın olduğu öne sürüldü.

Telegraph gazetesinin haberine göre, Prodi'nin hükümeti için güvenoyu istemesine yol açan kriz, Adalet Bakanı Clemente Mastella'nın geçen hafta, üyesi olduğu Avrupacı Demokratlar Birliği Partisi'nin merkez sol koalisyondan desteğini çekmesiyle patlak verdi. İtalyan basınında çıkan haberlere göre, hükümete desteğinin süreceği sözünü veren Mastella'nın kararını değiştirmesinin arkasında Vatikan var. İtalyan basınının haberlerini sayfalarına taşıyan Telegraph, daha önce de eşcinsel evliliğine destek veren Prodi kabinesine yönelik Vatikan'ın, bir çökertme planı devreye soktuğunu kaydetti. Geçtiğimiz hafta, Papa 16. Benedikt'in La Sapienza Üniversitesi'nin açılışına protestolar nedeniyle katılmamasıyla başlayan laiklik tartışmaları Vatikan ile Prodi'nin arasının iyice açılmasına neden olmuştu.


ELEŞTİRİLER ÇOĞALDI

Bu arada yaşanan krizlere yönelik Vatikan'dan gelen tepkilerin, İtalyanlar arasında kiliseye yönelik desteği azalttığı belirtiliyor. Son yapılan anketlerde, 2007'de yüzde 59 olan halkın kiliseye olan desteğinin, yüzde 49'a gerilediği vurgulandı. Meclis'te güven oyu almak için gerekli çoğunluğa sahip olan Prodi'nin, Senato'da ayakta kalabilmek için Mastella'nın partisinin 3 sandalyesine ihtiyacı var. Merkez sol hükümetinin Senato'da 158, muhalefetin ise 156 sandalyesi bulunuyor.




16 yıl önce