|

Paris''in kara yüzü

Fransa''nın sosyalist lideri, Mali''den sonra Güney Afrika Cumhuriyeti''ne de müdahale ediyor. Eski sömürgelerinden İvor Adaları, Cibuti, Senegal, Gabon ve Çad''daki üslerini takviye eden Paris''in amacı enerji ihtiyacını karşılayan kıtayı Çin''e kaptırmamak.

Paris
00:00 - 2/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 00:10 - 2/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Paris''in kara yüzü
Paris''in kara yüzü

Fransa''da Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande''ın iktidarı döneminde Afrika''da eski sömürgelerine olan ilgisi her geçen gün artıyor. Bir önceki muhafazakar lider Nicolas Sarkozy döneminde başlayan ''yeni Afrika açılımı''nı Mali''ye müdahale ederek ileri bir aşamaya taşıyan Hollande, şimdi de önemli ''isyanların'' yaşandığı Transvaal Cumhuriyeti de olarak bilinen Güney Afrika Cumhuriyeti''ne asker sevkiyatına başladı. Güney Afrika Cumhuriyeti''nde yaklaşık 400 asker bulunduran Fransa, bu sayıyı bin 400''e çıkartmayı hedefliyor. Ekonomik krizle boğuşan ve savunma harcamalarını kısan Fransa, geçen yıl Mali''ye 3 bin asker göndererek Afrika''daki askeri varlığında kısıtlamaya gitmeyeceğini göstermişti.

BEŞ ESKİ SÖMÜRGEYE TAKVİYE

İvor Adaları, Cibuti, Senegal, Gabon ve Çad''da askeri üsleri bulunan Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti''nde olduğu gibi, Afrika ülkeleri içindeki askeri operasyonlara, buradan birlik ve teçhizat kaydırabiliyor. Bu üsleri takviye eden ve ayrıca Kongo, Brundi, Ruanda, Somali ve Nijer''de de askeri varlığı bulunan Fransa, 1960''lı yıllarda eski sömürgeleri olan Afrika ülkelerinin birçoğunun bağımsızlıklarını tanımıştı. Fransa, 1960''lı yıllardan bu yana bu ülkelere yönelik 30''dan fazla askeri operesyona ve darbeye imza attı.

SAĞCISI DA SOLCUSU DA

Sağcı Nicolas Sarkozy''nin iktidarı döneminde Afrika ülkeleriyle ilgili yapılan planların Sosyalist Hollande döneminde uygulamaya konulduğu ve eski sömürgelere müdahalede daha kararlı politika izlendiği görülüyor. Sarkozy''nin iktidara geldikten sonra, 2007''de Senegal''e yaptığı ziyaret sırasında '''Afrikalılar daha tarih sahnesine çıkmadı''' şeklindeki konuşması skandal olarak nitelenirken siyasi gözlemciler, Hollande''ın Afrika ilgisinin ardında, mali krizle boğuşan ülkesinin ekonomik durumunu biraz daha düzeltebilmek gayesi olduğuna dikkati çekiyor.

Son 50 yılda 30 askeri müdahale

Fransa, 1960''lı yıllarda bağımsızlıklarını kazanmaya başlayan Afrika''daki eski sömürgelerine yönelik şimdiye kadar 30''dan fazla askeri operesyona ve bu ülkelerde sayısız darbeye imza attı. Fransa''nın son dönemde Afrika''ya yönelik ilgisinin artması, '''Fransa Afrika''ya geri dönüyor''' yorumlarına yol açıyor.

Afrika, Fransa''nın enerji ihtiyaçları bakımından hayati bir kıta, Özellikle petrol ve metal ham maddeleri açısından. Yine uranyum zengini Nijer, enerji güvenliği açısından Fransa için çok önemli bir ülke, Fransa''nın elektrik ihtiyacının dörtte biri bu ülkeden gelen uranyum sayesinde karşılanıor. Fransa''nın Afrika''ya yeniden dönüşünü etkileyen faktörlerin başında, son yıllarda Afrika''da yatırımlarını artıran Çin geliyor.


10 yıl önce