|

PKK değil Kürtler gelecek

Suriye’de siyasi çözüm için Türkiye, Rusya ve İran arasında trafik hızlandı. Moskova, Suriye PKK’sını davet edince Ankara’nın vetosu sonucu ertelenen Soçi toplantısına terör örgütü hariç tüm Kürtlerin temsilcileri katılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:26 - 8/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye’nin girişimleriyle, yeni planlamada PYD değil PYD’ye müzahir olmayan Kürtler kongrede temsil edilecek.
Türkiye’nin girişimleriyle, yeni planlamada PYD değil PYD’ye müzahir olmayan Kürtler kongrede temsil edilecek.

Türkiye, İran ve Rusya arasında diplomasi trafiği hızlandı. Rus lider Vladimir Putin’in 28 Eylül’de Ankara’yı ziyareti sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 Ekim’de İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’nin davetiyle Tahran’a gitti. Putin de geçtiğimiz hafta İran’da Ruhani ile görüştü. 13 Kasım’da ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya’ya gidiyor. Yaklaşık 1.5 aylık süreçte tanık olduğumuz bu diplomatik trafiğin aynı hızda devam etmesi bekleniyor. Suriye’deki savaşın sonlandırılması için Astana zirvesine imza atan üç ülke, şimdi bu süreci siyasi çözümle taçlandırmaya hazırlanıyor.

TERÖRİSTE ÇAĞRI YOK

Siyasi çözüm zamanının geldiğini düşünen Moskova, bu doğrultuda ilk adımı Soçi’de yapılması planlanan Suriye Halkları Kongresi ile atmayı planlıyordu. Ancak kongreye PKK/PYD davet edilince Ankara duruma tepki gösterdi. Türkiye’nin itirazları sonucu toplantı ertelendi. İleri bir tarihe bırakılan toplantıda Suriye PKK’sı bulunmayacak. Ancak Suriye’de siyasi çözümde Kürtlerin temsili konusunda her üç ülke de görüş birliğinde. Bu doğrultuda Türkiye’nin girişimleriyle, yeni planlamada PYD değil PYD’ye müzahir olmayan Kürtler kongrede temsil edilecek. Kritik kongre için planlamalar sürüyor.

ANKARA’DAN NET MESAJ

Rusya’nın PYD hesaplarına karşı Türkiye, müttefiklerine, ‘bu terörist örgütün Kürtlerin temsilcisi olamayacağını’ net olarak vurgulamış durumda. Savaştan kaçan on binlerce Kürt’e kapılarını açan Türkiye, müzakerelerde -taşeron terörist örgütler hariç- tüm halkların eşit temsil edilmesini istiyor. Siyasi çözüm tesis edilirken de ülke bütünlüğünün korunması hedefleniyor. 

#Rusya
#Astana
#PKK
#PYD
6 yıl önce