|

Protesto ırkçı saldırıya dönüştü

Rusya''nın başkenti Moskova''da 10 Ekim''de akşam saatlerinde 25 yaşında Rus asıllı Yegor Şerbakov''un kız arkadaşının gözleri önünde Kafkasyalı genç tarafından öldürülmesi bölge sakinlerinin protestosuna sebep oldu.

Cihan
00:00 - 13/10/2013 Pazar
Güncelleme: 21:08 - 13/10/2013 Pazar
Yeni Şafak
Protesto ırkçı saldırıya dönüştü
Protesto ırkçı saldırıya dönüştü

atilin bulunmasını isteyen ırkçı ve yerli halktan oluşan bin kişilik bir topluluk alış veriş merkezi ve meyve sebze pazarını bastı. Polis olayları kontrol altına almaya çalışırken en az 200 göstericiyi gözaltına aldı.

Dazlak ve futbol fanatiklerinden oluşan gençler, Moskova''nın güneyindeki Biryulyevo''da Kafkasya ve Orta Asyalıların sık uğradığı Biryuza ticaret merkezine saldırdı. Ticaret merkezinde 5 Orta Asyalı vatandaşı döven dazlaklar, bazı mağazaları da yağmaladı. Hastaneye kaldırılan göçmenlerden birinin durumunun ağır olduğu belirtiliyor.

Irkçı sloganların atıldığı baskında araçlar devrildi ve çevreye zarar verildi. Gece boyunca devam eden olaylarda polis ek güvenlik birlikleri talep etti.

Başkent Moskova''nın güneyinde Biryulyevo meydana gelen gösterileri bastırmak için polis ''Volkan'' kod adı ile operasyon başlattı.

Moskova Güney Bölgesi Polis Müdürü Aleksandr Polovinko, olayları bastırmak için çalıştıklarını, gözaltıların olduğunu, atılan cam nedeni ile bir polisin yüzünün yaralandığını söyledi.

Polise de saldıran kalabalık gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Bir grubun da yabancılara ait olduğu belirtilen bir kamyonetin camlarını kırarak devirmesi kameralara yansıdı.

Göstericiler çevrede bulunan meyve ve sebze satan büfelere zarar verdi ve ırkçı sloganlar attı. Polis göstericileri dağıtmak için copla müdahalede etti.

KATİLİ İHBAR EDENE 1 MİLYON RUBLE ÖDÜL

Polis, Şerbakov''u bıçakla öldüren zanlının kamera görüntüsünden çekilen fotoğrafını yayınladı. Moskova Emniyet Müdürlüğü, zanlının yakalanması için polise ihbar eden şahıslara 1 milyon ruble para mükafatı verecekleri vaadinde bulundu.

Parlamento alt kanadı Duma, Soruşturma Komisyonu''ndan olayın aydınlatılmasını talep etti.

POLİS KREMLİN YANINDAKİ MEYDANI KORDON ALTINA ALDI

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı İrina Yarovaya İnterfaks''a yaptığı açıklamada olayların ciddi olduğunu, ırkçı ve diğer dazlak grupların normal vatandaşları da şiddet kullanmaya zorladığını ifade etti. Olayların çok tehlikeli boyutlara taşınabileceği uyarısı yapan Yarovaya, ''Biryulyevo''da yaşananlar göçmen işçilere karşı oluşan hoşnutsuzluğun dışa yansıması. Tüm tedbirler alınarak yeni şiddetler önlenmeli..'' çağrısında bulundu.

Biryulyevo''da yaşanan olaylar nedeni ile ırkçı grupların sosyal medya üzerinden Manej Meydanı''nda toplanma çağrısı yaptı. Moskova polisi gelişmelerle ilgili acil toplantı yaparken, Kremlin''in yanında bulunan Manej Meydanı polis tarafından kordon altına alındı. Polis araçları meydana getirilerek girişler kapatıldı.

Rusya''da uzun süredir Orta Asya''dan gelen göçmen ve Kafkas kökenli vatandaşlarla ırkçı gruplar arasında sorunlar yaşanıyor. Moskova belediyesi kaçak göçmenler üzerinde denetimi artırırken, yetkililer Aralık 2010''da Manej Meydanı''nda yaşanan ırkçı gösteri nedeni ile gelişmelerden endişe ediyor. Spartak Moskova taraftarı Yegor Sviridov'un Kafkas kökenli bir kişi tarafından öldürülmesi üzerine başlayan olaylarda yaklaşık 5 bin kişi Manej Meydanı''nda toplanmış ve polis müdahalede bulunmak zorunda kalmıştı.


11 yıl önce