|

Provokatörler şehit anıtını patlattılar

Bosna-Hersek'te Hırvat ve Boşnak gerginliğinin yaşandığı Mostar'da, 1992-1995 yılları arasında ülkelerini savunurken şehit olan Boşnak askerler adına dikilen "zambak" şeklindeki anıt, meydana gelen patlama sonucu zarar gördü.

Aa
00:00 - 14/01/2013 Pazartesi
Güncelleme: 13:39 - 14/01/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Provokatörler şehit anıtını patlattılar
Provokatörler şehit anıtını patlattılar

Mostar Belediye binası önünde 1992-1995 savaş yıllarında Mostar şehrini savunan şehit askerler adına dikilen "zambak" şeklindeki anıtta sabah saatlerine doğru patlama meydana geldi. Patlamada, anıt büyük hasar gördü. Olayın ardından bölgeye gelen polis ekipleri, patlamayla ilgili soruşturma başlattı.

Hersek-Neretva Kantonu İçişleri Bakanlığı sözcüsü Sreçko Boşnyak, sabah saatlerine doğru meydana gelen patlamada, ölen ya da yaralananın olmadığını, ancak anıtın büyük oranda hasar gördüğünü söyledi.

Olay yerine güvenlik güçlerinin gönderildiğini ve konuyla ilgili soruşturmanın başlatıldığını belirten Boşnyak, ayrıca patlamanın bulunduğu alanda Hersek–Neretva Kantonu nöbetçi savcısının da inceleme yaptığını bildirdi.

Bu arada, söz konusu anıta yönelik daha önce de çeşitli saldırılar yapılmıştı. Bu anıtın yakınında ise savaş döneminde yaşamını yitiren Hırvat askerlere ait de bir anıt bulunuyor.

Yetkililer, Hırvat ve Boşnaklar arasında gerginliğin bulunduğu kentten yaşanan son patlamanın gerginliği daha da artıracağından endişe ettiklerini kaydetti.

Saraybosna'nın çıkışına Sırbistan bayrağı

Öte yandan, Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna''nın doğusunda "Bosna Sırp Cumhuriyeti''ne hoş geldiniz" tabelasının yanına büyük bir Sırbistan bayrağı dikildiği görüldü.

Bosna-Hersek'i oluşturan 2 otonom yapıdan biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan Doğu Saraybosna Belediye Başkanı Vinko Radovanoviç, kentin doğusuna dikilen bayrağın "Sırbistan bayrağı" olduğunu fark etmediklerini iddia etti.

Sırbistan ve Bosna Sırp Cumhuriyeti "bayraklarının" neredeyse aynı olduğunu ifade eden Radovanoviç, Bosna Sırp Cumhuriyeti "bayrağının" sadece armasının olmadığını, bu sebepten dolayı kimsenin bu farkı görmediğini ileri sürdü.

Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Aliya Behmen ise şehir çıkışına Sırbistan bayrağı asılmasını "provokasyon" olarak değerlendirdi.

Olayın sorumlusunun derhal bulunup yapılan hatanın düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Behmen, "Bence bu tür provokasyonlara cevap vermemeliyiz. Saraybosna çıkışına asılan bayrağı görenler, her ne kadar kabullenmek istemeseler de, burasının Sırbistan olmadığını biliyor. Bayrağın değiştirilmesi gerekli, fakat tekrar etmek istiyorum, herkes bu bölgenin Sırbistan olmadığını biliyor'' diye konuştu.

Bayrağın dikili olduğu bölge, Bosna-Hersek'te süren savaş boyunca, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri ve Sırp Ordusu'nu ayıran çizgi olmuş, daha sonra ise Dayton Antlaşması'na göre Bosna-Hersek'i oluşturan Bosna Hersek Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti entitelerinin sınır çizgisi olmuştu.


11 yıl önce