|

Putin, yeni Başbakanı seçti

Vladimir Putin, istifa eden Başbakan Mihail Fradkov'un yerine Viktor Zubkov'u atadı.

Aa
00:00 - 12/09/2007 Çarşamba
Güncelleme: 18:22 - 12/09/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Putin, yeni Başbakanı seçti
Putin, yeni Başbakanı seçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, istifa eden Başbakan Mihail Fradkov'un yerine Federal Finans Gözlem Servisi Başkanı Viktor Zubkov'u atadı.

Parlamentonun alt kanadı Duma'nın Başkanı Boris Grizlov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin'in Zubkov'u atama kararını onaylaması için Duma'ya gönderdiğini söyledi.

Gözlemciler, Fradkov'un yerine atamanın, gelecek yılki devlet başkanlığı seçiminde aday olmayacağını açıklayan Putin'in halefinin kim olacağı hakkında bir ipucu vermesinin beklendiğini ifade ederek, “Putin'in halefi Zubkov mu acaba? sorusu ortaya çıkıyor. Ancak atama, halefle ilgili belirsizliği gidermedi” görüşünü dile getirdiler.

Vedomosti gazetesi, Putin'in en büyük haleflerinden biri olarak gösterilen Başbakan Birinci Yardımcısı Vekili İvan İvanov'un bugün başbakan olarak atanabileceğini ve bunun da Putin'in halefi yarışında onu bir adım öne geçireceğini yazmıştı.

Putin'in halefleri arasına İvanov ve Başbakan Birinci Yardımcısı Vekili Dmitriy Medvedey'in yanı sıra Zubkov da katılmış oldu.


SÜRPRİZ ATAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in istifa eden Başbakan Mihail Fradkov'un yerine Viktor Zubkov'u ataması,sürprizle karşılandı.

Fradkov'un istifasını bugün kabul eden Putin, Zubkov'un atandığının açıklanmasını parlamentonun alt kanadı Duma'nın Başkanı Boris Grızlov'a bırakarak Urallar'a gitti.

Kimsenin beklemediği bu atama, görev süresi gelecek yıl dolan Putin'inhalefinin kim olacağına ilişkin tartışmaları da alevlendirdi.

Federal Mali İzleme Kurumunun başında bulunan 65 yaşındaki Zubkov hakkında kamuoyunda fazla bilgi bulunmazken, Zubkov'un da 1990'lıyıllarda St. Petersburg Belediye Başkanı olan Putin ile birlikte çalıştığı öğrenildi.

Putin'in Fradkov'u başbakan olarak atadığında, Fradkov'un da Brüksel'de Rusya'nın temsilciliğini yapan sıradan bir diplomat olduğunu belirten siyasi gözlemciler, Zubkov'un yeni devlet başkanı seçilinceye kadarsadece geçiş hükümetinde yer alacağını savundular.

Moskova'daki düşünce kuruluşu Politika Vakfının Başkanı Vyaçeslav Nikonov, Putin'in şu ana kadar yaptığı atamaların çok az bir kısmının önceden tahmin edilebildiğini belirterek, "Yeltsin görevden ayrılmadan kısa bir süre önce Putin'i başbakanlığa atadı. Başka bir siyasetçiningelecek yıl görev süresi sona erecek Putin'in halefi olması olasılığını göz ardı etmiyorum. Ben Zubkov'un atanmasının Putin'in halefi olduğuanlamına geldiğine inanmıyorum" dedi.

Putin'in işaret edeceği kişinin seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, enşanslı haleflerin başında Başbakan Birinci Yardımcıları Sergey İvanov ve Dmitriy Medvedey geliyor.

Bazı gözlemciler de, Putin'in Zubkov'u başbakan olarak atayarak kamuoyunun halefi konusunda tahmin yürütmeye devam etmesini istediğini savunarak, böylece kendisine "topal ördek" olarak bakılmamasını sağladığını söylediler.

Rus Alfa Bank ekonomistlerinden Natalya Orlova, "Zubkov çok büyük ihtimalle yeni devlet başkanı yemin edinceye ve yeni hükümet atanıncaya kadar, geçiş sürecindeki bu görevi yerine getirecek" dedi.

Zubkov hakkındaki belirsizliğe rağmen, Rusya'da piyasalar bu atamadan çok fazla etkilenmedi.

Sovyetler Birliği döneminde Komünist Parti yetkilisi olan Ekonomi Üniversitesi mezunu Zubkov, Sovyetler döneminde kolhozlarda (Rusya'da köylülerin ortak olarak çalıştıkları tarım işletmesi) yöneticiliğiniyaptı.

Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin, Zubkov'un Leningrad bölgesinin ekonomisini geliştiren efsane bir isim olduğunu belirterek, "Kara para aklanmasıyla mücadele sisteminin tamamını oturtan kişi de o" dedi.

Bu arada, Rus basını, Zubkov'un Putin tarafından kısa bir süre önce Savunma Bakanlığına getirilen Anatoliy Serdyukov'un kayın pederi olduğunu yazdı.




17 yıl önce