|

RPG’li kupa rüşveti

FIFA depremi, eski Dünya Kupalarına dair şaibeleri de gün yüzüne çıkardı. Alman basınına göre, dönemin Başbakanı Schroder, Suudi Arabistan’ın “evet” oyunu alabilmek için bu ülkeye RPG roketatar gönderdi. Almanya, bu oylamada rakibi Güney Afrika’yı tek oyla yenmişti.

Yeni Şafak
04:00 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 01:05 - 8/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

FIFA yetkililerine yönelik yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile başlayan sarsıntı Başkan Sepp Blatter'ın istifasına rağmen dinmezken, geçtiğimiz ay üst düzey yedi ismin gözaltına alınması sonrası derinleşen soruşturma, şaibeli dünya kupası oylamalarının da perde arkasını aralamış oldu. Alman basını, Berlin'in 2006 Dünya Kupası evsahipliğini yapabilmek için Suudi Arabistan'ı silah satışı ile ikna ettiğini ortaya çıkardı.



DEVLER İŞBAŞINDA!


Basında yer alan haberlere göre, Alman siyasetçiler ve işadamlarının ikna çabaları sonrası, bu iyiliğine karşılık Suudi Arabistan'a RPG roketatarlar teslim edildi. Die Zeit gazetesi, dönemin Başbakanı Gerhard Schroder'in Alman Futbol Federasyonu'nun talebi üzerine Riyad'a silah ambargosunu kaldırıp oylamadan çok kısa süre önce silah teslimatını yaptırdığını iddia etti. Gazete ayrıca, Alman devleri Volkswagen ve Bayer'in de oylamada ülkelerinin “evet” oyu alabilmesi için Tayland ve Güney Kore'ye yatırımları artırma sözü verdiğini öne sürdü. Soruşturmaya dair skandalların çorap söküğü gibi gelmesiyle birlikte rüşvet iddialarının


2006 dışında, 1998, 2010, 2018 ve 2022 oylamalarına da gölge düşürdüğü belirtiliyor. 2000'de Zürih'te gerçekleşen oylamada Brezilya günler önce çekilmiş, sonraki oylamalarda da Fas ve İngiltere elenmişti. Son oylamada Almanya, Güney Afrika'yı 12'ye 11 oyla yenmişti.



10 milyon doları kendine harcadı


İngiliz yayın kurumu BBC, 2010'da Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'nın evsahipliği sürecinde FIFA'nın eski başkan yardımcısı Jack Warner'ın banka hesabında 10 milyon dolar yolsuzluk yapıldığını iddia etti. Hesap detaylarına ulaşan BBC, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu'na (CONCACAF) ait ve o dönem federasyon başkanlığı yapan Warner tarafından kontrol edilen banka hesabına, 4 Ocak, 1 Şubat ve 10 Mart 2008 tarihlerinde toplam 10 milyon doların FIFA tarafından gönderildiğini kaydetti. Haberde, Karayipler Diaspora Programı'nda kullanılması için gönderilen paranın 72 yaşındaki Warner tarafından nakit çekimler, kişisel borçlar ve para aklama işlerinde kullanıldığının ortaya çıktığı öne sürüldü.



Silah ticaretine 320 milyon euro


Almanya ile Suudi Arabistan arasındaki silah ticaretinde son zamanlarda gel-gitler yaşanıyordu. Ocak ayında Başbakan Angela Merkel başkanlığındaki güvenlik kurulunun, “bölgenin şu anda istikrarsız olduğu” gerekçesiyle, Suudi Arabistan'a Almanya'dan her türlü silah ihracatını durdurma kararı aldığı haberleri ortaya atılmış ancak şubat ayında Almanya Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Suudi Arabistan'a 110 milyon euroluk silah satışını onaylamıştı. Böylece 2014ekim ayından bu yana Suudi Arabistan'a 320 milyon euroluk satış gerçekleştiği belirtilmişti.


#Silah ticareti
#fifa
#alman basını
9 yıl önce