|

Rusya bizi gözetliyor

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Anatoli Kornukov, BDT Ortak Hava Savunma Sistemi'nin Türkiye hava sahası üzerinde tam kontrole sahip olduğunu söyledi.

.
00:00 - 8/04/2001 Pazar
Güncelleme: 12:55 - 14/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Rusya bizi gözetliyor
Rusya bizi gözetliyor

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Anatoli Kornukov, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Ortak Hava Savunma Sistemi'nin Türkiye hava sahası üzerinde tam kontrole sahip olduğunu söyledi. Kornukov Moskova yakınlarındaki Balaşiha'da bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, bir ABD keşif uçağının Çin toprakları üzerindeki uçuşları ile gündeme gelen olayın, Rusya'ya yönelik benzerleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Hava Savunma Sistemi'nin, NATO ve ABD keşif uçaklarının Barents Denizi üzerindeki aktivitelerini giderek artırdıklarının farkında olduğunu belirten Kornukov, diğer bölgelerdeki durum ile ilgili olarak ise, "Norveç, Kola Yarımadası üzerinde aktif keşif çalışmaları yapıyor, Japonya Okhotsk Denizi üzerinde, Türkiye ise, Rusya'nın güney sınırları üzerinde" dedi. Kornukov, "Rusya hava savunması her hafta 12-15 casus uçağını ve 100-150 de diğer yabancı uçakları belirleyerek izliyor. Bu, yılda 700-800 uçağa çıkıyor. Bunların çoğunluğu da casus uçakları" diye konuştu.

Ermenistan üzerinden

Rus komutan, Rusya'nın kendisine ait hava savunma sisteminin, bu ülkenin kuzey topraklarını tam olarak kontrol edemediğini, ancak kuzeybatı, batı, uzakdoğu ve güney sınırlarını tam olarak kontrol edebildiğini kaydetti.

Kornukov, "BDT Ortak Hava Savunma Sistemi yalnızca BDT ülkelerinin hava sahası üzerinde değil, Türkiye hava sahası üzerinde de tam bir kontrole sahip, ayrıca Orta Asya ülkeleri üzerinde de" dedi. Ortak Hava Savunma Sistemi'ne dahil olan ülkelerin, sistemi daha etkili hale getirmek için şu anda bir çalışma yürütmekte olduklarını da ifade eden Kornukov, "Sistem, Rusya, Belarus, Ukrayna, Kazakistan ve Özbekistan arasında otomatik enformasyon alışverişini sağlıyor. Diğer BDT ülkeleriyle ise otomatik olmayan bir düzende enformasyon alışverişi var" dedi. Bu sistemin en aktif üyelerinden biri, Türkiye sınırındaki Ermenistan.


23 yıl önce