|

Rusya Küba'nın borcunu siliyor

Rusya, Küba''nın Sovyetlerden kalma 30 milyar dolar borcunun bir kısmını siliyor.

Cihan
00:00 - 22/02/2013 Cuma
Güncelleme: 18:46 - 22/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
Rusya Küba'nın borcunu siliyor
Rusya Küba'nın borcunu siliyor

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Latin Amerika temasları çerçevesinde ziyaret ettiği Küba''da Cumhurbaşkanı Raul Castro ile bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ve Küba Başbakan Yardımcısı Richardo Kabrisas, borcun kısmen silinmesi ve kalan miktarın yeniden borçlandırılmasını öngören ön anlaşmayı imzaladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, borcun geriye kalan kısmının 10 yıllığına yeniden yapılandırılacağını belirterek, ''Oranla ilgili herhangi bir rakam söylemek henüz erken.'' dedi. Medvedev-Casto görüşmesinde Küba''nın Rusya''dan 8 yolcu uçağı alımıyla ilgili 650 milyon dolarlık anlaşma da imzalandı.

Rusya şimdiye kadar başta Afrika ve Asya''dan olmak üzere bir çok ülkenin borcunu sildi. Moskova''nın sildiği borç miktarı yaklaşık 100 milyar dolar. Medvedev, Küba''da yaşamını yitiren 67 Sovyet askeri için yapılan anıtı ve Küba Bağımsızlık savaşçısı Jose Marti''nin anıtını ziyaret etti.

Soğuk Savaş yıllarının müttefiki olan iki ülke enerji ve ilaç alanında da işbirliği yapacak. Rus enerji şirketleri Meksika Körfezi''nde petrol arama çalışmalarına yoğunlaşacak.

Gezi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Medvedev, Rusya''nın Ural bölgesinde yaşanan meteor yağmurundan tüm dünyanın ders çıkartması gerektiğini söyledi. İnsan uygarlığının aşırı derecede kendine güvenmesini eleştiren Medvedev, ''Mükemmel makine, araç, güzel bina ve silahları yaptığımızı zannediyoruz. Genelde insan uygarlığı gelişiyor. Ancak ne kadar zayıf olduğumuz da ortaya çıkıyor.'' dedi.

Hollywood filmlerindeki uzay savaşlarının artık uydurma olmadığına işaret eden Rusya Başbakanı, ''Gerçekten de uzayda yaşıyoruz ve uzaydan çeşitli ani şeyler gelebilir. Allah''a şükür bu sefer kimse ölmedi.'' diyerek uzayda bu tür olaylara karşı tüm dünyanın ortak çalışmasını talep etti.


11 yıl önce