|

“Rusya Türkiye stratejik ortak olmalı”

Cihan
00:00 - 24/12/2008 Çarşamba
Güncelleme: 10:43 - 24/12/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
“Rusya Türkiye stratejik ortak olmalı”
“Rusya Türkiye stratejik ortak olmalı”

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili ve Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Sergey Markov, 2004 Aralık ayında Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Ankara ziyaretinde imzalanan 'İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması'nın eskidiğini, çok boyutlu gelişen iki ülke ilişkilerine paralel olarak 'Stratejik Ortaklık' anlaşmasının imzalanması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sağlık nedenleri ile Moskova ziyaretini ertelenmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Markov, Gül'e geçmiş olsun dileklerini iletirken, Türkiye Cumhurbaşkanı'nı kısa sürede Moskova'da ağırlamaktan memnun olacaklarını ifade etti.

Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamada bulunan Markov, iki ülkenin birbirlerine kapılarını açtığını, dev ekonomik projeler, siyasi, turizm ve kültür köprüleri ile birbirini keşfettiğini söyledi. Kremlin politikalarının oluşumunda etkinliği ile tanınan Markov, "Artık anlaşmanın bir kademe öteye taşınmasının zamanı geldi. Milyonlarca Rus ve Türk her yıl karşılıklı olarak gidip geliyor. Bu gidip gelmeler bakış açısını tamamı ile değiştirdi. Büyük ekonomik projeler siyasi projelerle desteklenmeli. Doğu Avrupa'da yeni bir birlik kurulmalı. Buna Ukrayna, Kazakistan, Belarus, Rusya ve Türkiye dahil olabilir. Gümrükler kaldırılmalı. Avrupa Birliği'nin (AB) 30-40 yıl önce yaptığını biz de bölgemizde yapmalıyız. Bu Türkiye için Brüksel'e alternatif bir girişim oluşturmaz." önerisinde bulundu.


Türkiye Rusya ilişkilerinin üçüncü ülkelere bağlı olarak şekillenmesinin doğru olmadığına işaret eden Rus milletvekili şu şekilde konuştu: "Amerika'da Barack Obama'nın başkan olmasından çok George W. Bush'un gitmesi bizim için önemli idi. Bush ABD tarihinin en kötü başkanı oldu. Obama'nın siyasetini şimdiden kestirmek mümkün değil. Washington'un yeni dönemde içeride uğraşacak çok gündemi olacak. Hillary Clinton dış politika ile ilgilenecek. ABD dışardan yeni dönemde pasif politika tercih edecek. Türkiye-Rusya ilişkileri ulusal çıkarlarımız etrafında geliştirilmeli."



"KAFKAS SORUNUNU BİRLİKTE ÇÖZERİZ"


Türkiye'nin Ağustos ayında yaşanan Rusya-Gürcistan savaşında çok akıllı ve dengeli bir politika izlediğini ifade eden Markov, iki ülkenin işbirliği yapması durumunda Kafkaslarda büyük sorunların çözülebileceğini söyledi. Rus siyasetçi, "Bölgede sorunların çözümünde üretilecek ortak girişimlerin başarı şansı yüksek. Sağlanacak barış ortamından dolayı Azeriler, Ermeniler, Gürcüler, Abhazlar ve Osetler bize müteşekkir olacak. Bölgede barışın sağlanması ekonomik projeler için de büyük fırsatlar oluşturabilir." değerlendirmesinde bulundu.



"GÜMRÜK SORUNU NEDEN KAYNAKLANIYOR."


Duma milletvekili Markov, Rusya ile Türkiye arasında gümrüklerde yaşanan sorunların Moskova'nın tercih ettiği korumacı ekonomi modelinden kaynaklandığını söyledi. Dünya Ticaret Örgütü üyesi olmadıkları için küresel mali kriz nedeni ile bir kısım önlemlerin alındığına işaret eden Markov, gerekli çalışmaların yapılması durumunda sorunun ikili ilişkilerle çözümünün mümkün olduğunu ifade etti. Markov, "Bu sorun aslında tek ekonomik birliğin gerekliliğini gösteriyor. Gümrük birliği kurulması durumunda iki ülke ekonomileri de bundan yararlanacak. İleri teknoloji alanında ortak kurumların kurulması gerekiyor." dedi.


Kriz sonrası için hazırlıkların yapılmasının gerektiğine işaret eden Rus uzman ortak geliştirilecek projelere de değindi: "Milyonlarca Rus vatandaşı Türkiye sahillerine tatile gidiyor. Orada Ruslar milyar dolarlık gayrimenkul yatırımlarına hazır. Rusya'nın tüm altyapısı yenilenecek. Yollar, kavşaklar, köprüler inşa edilecek. Onlarca milyar dolarlık işler var. Türk inşaat firmalarının başarısı ortada. Bu projeler için çalışmaya başlamak lazım. 1950'lerdeki NATO üyesi Türkiye imajını kafamızdan silmemiz gerekiyor. Asırlar önce yaşanan Rus-Türk savaşlarını da unutmalıyız. Bakınız Almanya-Fransa bin yıl savaşmış. Şimdi Almanya ve Fransa dostluğu AB'nin lokomotifini oluşturuyor. Rusya ve Türkiye de Doğu Avrupa Birliği'nin lokomotifini oluşturmalı."



GÜL'ÜN RUSYA GÜNDEMİNDE NELER OLACAK?


Rusya'nın da Türkiye'nin de çok değiştiğini, iki ülke ilişkilerinin bu değişim çerçevesinde yeniden ele alınması gerektiğini kaydeden Markov, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Moskova temasları çerçevesinde büyük resmin ele alınacağını söyledi. Rus siyasetçi, "Rusya da Türkiye gibi çok etnikli ve çok dinli bir kültürde yaşama geleneğine sahip. Türkiye AB ve ABD açılımlarının yanı sıra Avrasya coğrafyasına da önem veriyor. Bana göre ziyaret çerçevesinde ekonomik ilişkiler ele alınacak. Gümrüklerde yaşanan sorunlarla birlikte ticari alanda geliştirilmesi muhtemel projeler ele alınacak. Türkiye'nin önerdiği Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu önemli bir adım. Rusya buna olumlu yaklaşıyor. Kafkasların güvenliği ikili görüşmelerde ele alınacak. İki ülke İran nükleer sorununun siyasi yolla çözülmesi, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması, Karadeniz'in güvenliği gibi birçok konuda aynı bakış açısına sahip. Artık komşuluk durumundan çıkarak stratejik işbirliğinin geliştirilmesi zamanının geldiğine inanıyorum." tespitinde bulundu.



15 yıl önce