|

Saakaşvili'ye istifa çağrısı

Savaş dönemi hükümete destek verme sürecinin sona erdiğini ifade eden iki muhalefet partisi Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin istifa etmesini istedi.

Cihan
00:00 - 9/09/2008 Salı
Güncelleme: 20:27 - 9/09/2008 Salı
Yeni Şafak
Saakaşvili'ye  istifa çağrısı
Saakaşvili'ye istifa çağrısı

Barış görüşmelerinde yaşanan hayal kırıklığı, Rusya'nn Abhazya ve Güney Osetya'ya bağımsızlıklarını kazandırması ile sonuçlanan Güney Osetya operasyonu Gürcü muhalefeti harekete geçirdi. Savaş dönemi hükümete destek verme sürecinin sona erdiğini ifade eden iki muhalefet partisi Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin istifa etmesini ve ülkeyi bir an önce seçime götürmesini istedi.

Yeni Haklar Partisi lideri David Gamkredlidze bir çok uyarıya rağmen Saakaşvili'nin tek başına karar alarak Tshinvali'ye girdiğini, bunun da ülkeyi büyük bir çatışma ortamına sürüklediğini savundu. Kendisinin bu açıklamadan sonra Rus ajanı olarak suçlanacağını iddia eden muhalif lider, "Saakaşvili artık ne siyasi ne de ahlaki olarak devlet başkanlığı koltuğunda oturmaya hakkı yok. Orduların baş komutanı da olamaz." suçlamasında bulundu.

Çıkan çatışmalarda binden fazla Gürcü vatandaşının öldüğünü ve 100 binden fazla kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını kaydeden Gamkrelidze, "Gürcü ordusu da dağıldı. Moralen yıkıldı." dedi. Gamkredlidze'nin Washington'a gerçekleştirdiği temasların ardından düzenlediği basın toplantısında Saakaşvili'yi eleştirmesi, ABD'nin Gürcü yönetiminde bir değişiklik istediği yorumlarına neden oldu. Dün de İşçi Partisi Başkanı Shalva Natelaşvili Saakaşvili'yi ülkeyi Rusya ve ABD mücadelesinin kurbanı haline getirmekle suçlamıştı.

16 yıl önce