|

Sahtekar Lord

ABD'den İsrail'e kadar bir çok ülkede dünyaca tanınmış güçlü gazetelerin bağlı olduğu Hollinger şirketinin eski sahibi medya baronu Conrad Black, zimmetine para geçirmekten suçlu bulundu

Dış Haberler
00:00 - 15/07/2007 Pazar
Güncelleme: 23:15 - 14/07/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Sahtekar Lord
Sahtekar Lord

Daily Telegraph'dan Jerusalem Post'a kadar dünyaca ünlü bir çok güçlü gazetenin bağlı olduğu Hollinger International şirketinin eski sahibi Conrad Black, hissedarları tarafından açılan, zimmetine para geçirmekten yargılandığı davada suçlu bulundu. Bir zamanlar dünyanın 3. büyük medya baronu olan Black, 100 yıl hapis istemiyle kendi eski şirketinin hissedarları tarafından açılan davada 13 davanın 4'ünde suçlu bulundu. Conrad Black'a, eskiden sahibi olduğu Hollinger International şirketinin hissedarlarından 85 milyon dolar çalmakla ilgili 13 ayrı suçlama yöneltilmişti.

35 YIL YATABİLİR

Kanada dogumlu 62 yaşındaki eski medya patronlarından Conrad Black, yolsuzluk ve adaleti saptırmaktan yargılandığı 4 ayrı davada suçlu bulunurken vergi kaçakçılığı ve organize suçlar gibi 9 ayrı davadan da aklandı. Eski medya patronunun 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor. Savcılar 15 ile 20 yıl arasında bir ceza talebinde ısrar ederken, avukatlar, cezanın muhtemelen 5 yıl olacağını düşünüyor. ABD Hükümeti, Black'in Kanada ya da İngiltere'ye kaçma riski olduğu gerekçesiyle doğrudan cezaevine gönderilmesi talebinde bulundu. Ancak yargıç, Chicago'da kalması şartıyla Perşembe günü yapılacak duruşmaya kadar Black'in serbest kalmasına izin verdi. Hollinger International hissedarları, Kanada vatandaşlığından çıkarak İngiliz Lordlar Kamarası üyesi olan conrad Black'i öncelikle yönetimden uzaklaştırmış, ardından da 2004 yılında Daily Telegraph ve Jerusalem Post gazetelerini sattırmaya zorlamıştı. Amerikan ve Kanadalı yetkililerin başlattığı soruşturma 2005 yılında noktalanmış ve Black'in yargılanmasına karar verilmişti.

Kissinger ve Perle de yönetim kurulunda

Black'ın Chicago merkezli Hollinger International şirketinin yönetim kurulunda ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve eski Pentagon danışmanlarından Richard Perle gib tanınmış isimler de yer alıyordu. Şirket bünyesinde, ABD'den Chicago Sun Times, İsrail'den Jerusalem Post, Kanada'dan National Post ve İngiltere'den Daily Telegraph, The Sunday Telegraph gibi büyük gazeteler yer alıyor. 1999'da 2 milyar dolarlık kazançla gücünün zirvesine ulaşan Black üç yıl önce kendi holdingi tarafından 85 milyon doları zimmetine geçirdiği iddiasıyla dava edilmişti.

Yurttaş Black

Bir İngiliz lordu olan Conrad Moffad Black, 1941 yılında çekilen ve dönemin büyük medya patronu William Randolph'un inanılmaz yükselişini anlatan oscarlı film “Yurttaş Kane”in baş karakterine benzetiliyor. Filmde Yurttaş Kane, kısa sürede gazetesini bir numara yaparak, dünyanın en zengin adamlarından biri haline geliyor.

17 yıl önce