|

Sancak'ta etnik temizlik

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Clark, Kosova'da uğradığı bozgundan ders almayan Miloseviç'in emriyle, Müslümanlar'ın yaşadığı Sancak'ta da etnik temizlik yapıldığını açıkladı.

Yeni Şafak
00:00 - 3/07/1999 Cumartesi
Güncelleme: 11:03 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Washington- NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Wesley Clark, Kosova'da uğradığı bozgundan ders almayan Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in emriyle, Müslümanlar'ın yaşadığı Sancak bölgesinde de etnik temizlik yapıldığını açıkladı. Clark, ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Miloseviç'in devrilmesi konusunda da fazla hayale kapılınmaması gerektiğini, Sırp liderin hala ülkesinde çok güçlü olduğunu bildirdi. Amerikalı general Clark, Sırp ordusunun kontrolünü tamamen elinde bulundurduğunu belirttiği Miloseviç'in, Batı ile yakınlaşmaya çalışan Karadağ`a da her an saldırabileceğini, "Karadağ ile Sırbistan arasındaki bölgede de, Kosova'ya göre daha düşük yoğunlukta olmakla birlikte etnik temizlik" yapıldığını söyledi. Clark'ın "Sırbistan ile Karadağ arasındaki bölge" diye bahsettiği yerde, nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanlar'ın oluşturduğu Sancak bulunuyor. Türkiye'de de Sancak kökenli çok sayıda vatandaş yaşıyor. Karadağ ise, yeni Yugoslavya'yı Sırbistan ile oluşturan iki cumhuriyetten biri. Karadağ'ın Batı yanlısı Devlet Başkanı Milo Cukanoviç, NATO hava harekatı sırasında Sırbistan'a sırt çevirmesinden dolayı Miloseviç'in gazabını üzerine çekmiş bulunuyor.

"Miloseviç'i devirmek zor"

Sırp Ortodoks kilisesinin Miloseviç'e karşı cephe almasına karşın Miloseviç'in Belgrad'da kontrolü elinde bulundurduğunu vurgulayan Clark, Yugoslav muhalefetinin de çok zayıf olduğunu ve devlet başkanına karşı şu aşamada hiçbir başarı şansı bulunmadığını kaydetti. Clark, "Miloseviç, çok inatçı bir adam. Irak'ta Saddam'ın yaptığı gibi, kendi kontrolündeki medya vasıtasıyla halkının beynini yıkıyor, kendisini Kosova savaşının galibi olarak gösteriyor. Maalesef, bunda da oldukça başarılı oluyor" dedi. Orgeneral Clark, Kosova'da işlerin bazı aksaklıklara karşın genellikle olumlu gittiğini, Kosova Kurtuluş Ordusu KKO'nun silahsızlanma yolunda verdiği sözü yüzde 80-90 oranında yerine getireceğini umduğunu belirtti. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce