|

Seçimin Almanya'daki yankıları

İha
00:00 - 23/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 11:57 - 23/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Seçimin Almanya'daki yankıları
Seçimin Almanya'daki yankıları

Türkiye'de dün gerçekleşen genel seçim Alman vatandaşlar tarafından da yakından takip edildi. Seçimlerin sonunda AK Parti'nin resmi olmayan sonuçlarına göre birinci çıkmasını memnuniyetle karşılayan Almanlar olduğu gibi sonuçlara tepki gösterenler de oldu.

AK Parti'nin seçimi kazanmasının sevindirici olduğunu ifade eden taksi şoförü Edith Falkenser, Türkiye'de bir dizi reform yapıldığına dikkat çekti. Falkenser ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesini de onayladığını belirtti. AK Parti'nin bu başarısını beklediğini kaydeden Berlinli Alman Hans Krause da, "Seçim öncesi yapılan anketler, AK Parti'nin seçimden galip çıkacağı varsayımını veriyordu. Ortalama yüzde 47 aldıklarını biliyorum. AK Parti Türkiye ekonomisine olumlu yönde katkı sağladı. Bunu da göz ardı etmemek lazım" dedi.

Öte yandan Alman Hannelora Weis ise, AK Parti'nin seçimi kazanmasını talihsizlik olarak gördüğünü bildirdi. Türkiye'deki seçim sonucunun AB-Türkiye ilişkilerine yansıması gerektiğini söyleyen Hannelora, "Mesela Alman Marco ile ilgili duruşmanın sonucunu okudum ve şaşkınlık içerisinde kaldım. Ben Marco ile ilgili yaklaşımı Orta Çağ'a yakıştırıyorum. Bu böyle olmaz ve böyle devam edemez" dedi. Türkiye'yi iyi tanıdığını ve Türk konukseverliğini de unutmayacağını belirten Hannelora, "Türklerle ortak

çalışıyorum. Onlar benim burada aynı zamanda iş arkadaşım. Çok iyiler. Ama böyle bir hükümeti kabullenemem. AK Parti'nin seçimi kazanmasını talihsizlik olarak görüyorum. AB'ye girmek isteyen bir Türkiye için bu gelişim kabullenilebilir değil" diye konuştu.

Bu arada Almanya'da tatilde olan İsrailli turistler de Türkiye'deki seçimi yakından takip ettiklerini belirtti. AK Parti'den seçim sonrası Ortadoğu barışı için daha fazla gayret beklentisi içinde olduklarını vurgulayan İren Schamon, "Türkiye bizim ülkemizde sevilen bir tatil ülkesi. Pek çok İsrailli Türkiye'de tatil yapıyor. Benim Türkiye'de çok ama çok iyi arkadaşlarım var. Yeni hükümetin ülkeyi daha çok batıya yaklaştırmasını istiyorum" diye kaydetti.

17 yıl önce