|

Şeriat yanlış anlaşılıyor oysa ikincil hukuk olabilir

İngiltere'de Başpiskopos Williams'tan sonra şeriate bir destek de Yargıtay Başkanı Lord Phillips'ten geldi. Phillips, şeriatin yanlış anlaşıldığını ve ülkedeki Müslüman toplumda bazı anlaşmazlıklara çözüm getirmede şeriat kurallarının uygulanabileceğini söyledi.

Dış Haberler
00:00 - 5/07/2008 Cumartesi
Güncelleme: 01:33 - 5/07/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Şeriat yanlış anlaşılıyor oysa ikincil hukuk olabi
Şeriat yanlış anlaşılıyor oysa ikincil hukuk olabi

İngiltere'de Lordlar Kamarası'nın en üst düzey yargıcı olan Lord Philips, Londra Müslüman Danışma Kurulu'na hitaben yaptığı konuşmada Şeriat hukukunun yaygın bir yanlış anlaşılmayla karşı karşıya bulunduğunu belirterek "Şeriat prensiplerinin anlaşmazlıklara çözüm getirmede alternatif bir araç olarak kullanılmaması için hiçbir neden yok" dedi. Geçtiğimiz Şubat ayında ülkede büyük tartışma yaratan İngiltere Anglikan Kilisesi Başkanı Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams'ın 'şeriat yasaları bazen kullanılabilir' sözlerinin ardından Yargıtay Başkanı'nın Şeriat kanunlarını onaylaması ülkedeki en ateşli tartışmalardan birini yeniden başlattı.

WİLLİAMS'I YANLIŞ ANLADILAR

Lord Phillips, ülkede yaşayan Müslümanların mali konularda ya da evlilik ile ilgili sorunlarının çözümünde, şeriat hukukundan faydalanabilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Phillips şeriat ilkelerinin kullanılabilmesi için tümüyle İngiliz hukukuna uygun olmaları gerektiğini de vurguladı. "Hukuk söz konusu olduğunda bu ülkede yaşayan herkes, İngiliz adaletiyle yargılanmalıdır" diyen Phillips, Williams'ın bu yöndeki açıklamalarının da yanlış anlaşıldığını belirtti. Ancak Phillips'in yaklaşımı İngiltere'de eleştiri yağmuruna tutuldu. Avukatlar, aile içi anlaşmazlıkların şeriata göre çözümlenmesinin kadınların aleyhine bir durum yaratacağını savunurken birçok hükümet üyesi uygulamanın İngiltere toplumunda bölünmeye yol açabileceğini savundu.


İslami finansı destekliyorum

İngiliz Yargıtay Başkanı Lord Phillips, şeriat prensiplerinin aynı zamanda evlilik ile ilgili düzenlemelerde de uygulanması gerektiğini söyleyerek şeriata uygun olarak yaratılan özel finans ürün ve hizmetlerini de desteklediğini belirtti. İngiltere'de hazine, 2002 yılından beri faizsiz bankacılık gibi Şeriat yasalarına uygun finans faaliyetlerine izin veriyor.





16 yıl önce