|

SESİMİ DUYAN VAR MI?..

Hindistan'ı vuran 7,9 şiddetindeki depremde, 100 bin kişinin enkaz altında kalması nedeniyle ölü sayısının ürkütücü boyutlara ulaşmasından endişe ediliyor. Yerli ve yabancı kurtarma ekipleri zamana karşı yarışırken, 17 Ağustos'u yaşayan bizler için tanıdık manzaralara şahit olunuyor.

.
00:00 - 30/01/2001 Salı
Güncelleme: 16:16 - 3/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Hindistan'ı vuran 7,9 şiddetindeki depremde ölü sayısı 30 bini aşarken 100 bin kişinin enkaz altında kalması nedeniyle ölü sayısının çok daha yükseleceği belirtiliyor. Hindistan yönetiminin önceki gün yaptığı yardım çağrısından sonra uluslararası yardımlar artarken, değişik ülkelerden gelen kurtarma ekiplerinin çalışmaları sırasında trajik olaylara şahit olunuyor. Arama-kurtarma ekipleri, enkaz altındaki binlerce kişiye ulaşmak için zamana karşı yarışıyor. Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii dün sabah askeri bir helikopterle deprem bölgesini havadan denetledi. Onbinlerce kişinin öldüğü, binlerce kişinin evsiz kaldığı depremde enkaz altındakilerle birlikte ölü sayısının büyük miktarlara çıkmasından endişe ediliyor. Uluslararası yardımlara rağmen, binlerce kişi üçüncü geceyi de açık havada geçirdi. Yerel bir televizyon kanalı, Hindistan Hava Kuvvetleri'nin ölülerin yakıldığı deprem bölgesindeki birçok yere ölü yakmak için odun tedarik edilmesine yardımcı olduğunu bildirdi.

"Mireban, orada mısın?"

Enkaz altında kalan binlerce kişiden biri olan Kusumben Myacha, su ve yiyecek olmadan geçirdiği 3 günün ardından enkazdan çıkarıldı. 40 yaşında 2 çocuk annesi olan Myacha, ikinci gecenin karanlığına kadar hiç kimsenin çığlıklarını duymadığını anlattı. Kurtarma ekipleri, Myacha'yı değil, komşusu Mireban'ı arıyorlardı. Askeri kurtarma ekibinden bir kişi, enkazda açılan 20 santimetrelik delikten "Beni duyuyor musun? Mireban, orada mısın?" diye bağırıyordu. Bir duraklamanın ardından zayıf bir ses kendisine seslendi. Ancak bu Mireban'ın değil, Myacha'nın sesiydi. Myacha, kendisini tanıttı. Askerin "Endişelenme, seni çıkaracağız" diyerek seslenmesinden sonra, Pazar gecesi Kusumben toprağın altından çıkarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

90'lık nine 3 gün sonra kurtarıldı

Depremin merkez üssü Gujarat eyaletinde sürdürülen arama-kurtarma çalışmaları sırasında 90 yaşındaki bir kadın enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Kurtarma çalışmalarını yürüten askerler, depremden üç gün sonra üç katlı binanın enkazından canlı olarak çıkarılan Cham Paten Seth adlı yaşlı kadının, hayatını bir dikiş makinesinin kurtardığını söyledi. Askerler, makinenin, kadının kafasını beton parçalarından koruduğunu ve hayatta kalmasını büyük ihtimalle buna borçlu olduğunu belirtti. Önceki gün de depremden 60 saat sonra, 7 yaşındaki bir çocuk enkaz altından sağ çıkarılmıştı.

Güzel günlerden sözettiler

Evleri yıkılan genç çift, enkaz altında kurtarılmayı beklerken hep geçirdikleri güzel günlerden söz etti. İndian Express gazetesinin haberine göre, Gucarat eyaletinin altını üstüne getiren depremden yaklaşık 50 saat sonra Chirag ve Piyalee Patel çifti enkaz altından sağ çıkarıldı. İki yıl önce evlenen gençler sıkıştıkları köşede birbirlerinin ellerinden tuttular ve sürekli geçmiş güzel günlerden söz ettiler, bu sayede yaşam umutlarını yitirmediler. Chirag başlarından geçeni anlatırken, "Birden her yer sallanmaya başladı. Hani uçak hava boşluğuna girer ya, aynen öyleydi. Eşimle bir köşeye sindik. Çok geçmeden duvarlar yıkılmaya başladı. Nasıl olduysa, kocaman beton direk tam üzerimize gelirken molozlara takılıp kaldı" diye konuştu.

Hindistan Pakistan yardımını reddetti

Deprem felaketiyle sarsılan Hindistan, Pakistan tarafından yapılan yardım teklifini geri çevirdi. Pakistan'daki askeri yönetimin lideri Perviz Müşerref, "Yardım teklifinde bulundum, ama Hindistan'ın buna verdiği karşılık biraz talihsizdi. Çok fazla yardım geldiğini belirterek bize teşekkür ettiler" dedi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Pakistan'ın öncelikle battaniye ve çadır yardımı yapmayı önerdiğini, buna karşılık Hindistan'ın eğitilmiş köpekler istediğini ifade etti. Hindistan'ın daha sonra yeterli eğitilmiş köpeğe sahip olduğunu ve Pakistan'ın göndereceği köpeklere ihtiyaç bulunmadığını bildirdiği kaydedildi.

Müslümanlardan insanlık dersi

Sık sık Müslüman-Hindu çatışmalarına sahne olan Hindistan'da deprem nedeniyle düşmanlıklar unutuldu. Müslümanlar bütün imkanlarıyla Hinduların yardımına koşuyor. 100 kadar genç Müslüman doktor Ahmedabad'da kurulan sahra hastanesinde yaralı Hindulara yardım için canla başla çalışıyor. Hastane başhemşiresi Leelatwai Daniel, "Eğer gönüllü Müslümanlar olmasaydı, bugün durum çok kritik olabilirdi" dedi. Müslüman doktorların bu davranışının, depremin merkezi olan Gucarat'ta daha önce Babür Mescidi'nin yıkımına ve yüzlerce Müslümanın ölümüne sebep olan halka büyük insanlık dersi verdiği belirtildi. Bu arada deprem nedeniyle Hindistan'a uluslararası yardımlar sürüyor. Yunanistan 293 bin 470 euro mali yardımda bulunacağını açıklarken, Bangladeş de sağlık ekibi göndereceğini duyurdu. Yaralılar için kan bağışı yapmak isteyen yüzlerce Hintli de uzun kuyruklar oluşturdu.

Tarihi yerler 'tarih' oldu

Deprem, onbinlerce kişinin yaşamına mal olurken, tarihi anıtlar, tapınaklar ve orta çağdan kalma kaleleri de yok etti. Depremin vurduğu Buj kasabasındaki 113 yıllık müze enkaza dönerken, Gucarat ve Recestan'daki tarihi binalarda büyük hasar meydana geldi. Gucarat eyaletinin, yıllarca Racput hanedanı yönetiminde kalan Kuç ilinde çoğu 500 yaşından fazla anıtların artık "tarih olduğu" bildiriliyor. Hindistan'ın Mayıs 1999'da nükleer denemeler yaptığı Recestan çölündeki Pohran'da bulunan 500 yıllık kalede de derin çatlaklar olduğu kaydedildi.

23 yıl önce