|

Sırbistan'da savaş suçları raporu yayınlandı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Sırbistan Misyonu tarafından hazırlanan "Sırbistan'da 2003-2014 Savaş Suçu Davaları Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı.

Yeni Şafak
18:37 - 27/10/2015 Salı
Güncelleme: 15:39 - 27/10/2015 Salı
AA

Başkent Belgrad'daki basın merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan AGİT Sırbistan Misyon Şefi Peter Burkhard, savaş suçları konusunda Sırbistan'da tam anlamıyla yargı bağımsızlığının sağlanmadığına işaret ederek, savaş suçu davalarının siyasi destek almadığına işaret etti.



Burkhard, Sırbistan'da 2014 yılı sonuna kadar 27 savaş suçu davasında 73 sanık hakkında nihai karar verildiğini belirterek, bu rakamların memnun edici olmadığını vurguladı. Sırbistan'da 2010'dan itibaren savaş suçları davalarında düşüş gözlendiğini söyleyen Burkhard, AGİT olarak, Sırbistan'ın savaş suçları sisteminde değişiklikler yapılması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.



Avrupa Birliği (AB) Sırbistan Misyon Şefi Michael Davenport da savaş suçları davalarında silahlı çatışma ve insan haklarının çiğnenmesi olgularının önemine işaret ederek, savaş suçları davalarında ilerleme kaydetmek için toplumsal desteğin gerekli olduğuna işaret etti.



Davenport, Batı Balkan ülkelerinde işlenen savaş suçu davalarında özellikle kurbanlara, ailelerine ve toplumun geneline adaletin sağlandığının gösterilmesi gerektiğini vurguladı.



Sırbistan Savaş Suçları Başsavcısı Vladimir Vukcevic ise raporun aynı zamanda yürütme organlarının savcılık ve mahkemeler üzerine yapılan baskıyı da gösterdiğini belirterek, AGİT'in savaş suçu davalarının çözümü noktasında kendilerine önemli yardımları bulunduğunu kaydetti.



#Sırbistan
#rapor
#savaş
9 yıl önce