|

Sisi için Vicdan Mahkemeleri kuruluyor

Mısır’da yapılan katliamları durdurmak için Türkiye’den ve dünyadan 5 sivil toplum kuruluşu, ‘Vicdan Mahkemeleri’ kuruyor. Yeni kurulan mahkemeler, darbeci Sisi yönetimini yargılayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:30 - 12/08/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Darbeci Sisi yönetiminin Mısır'da yaptığı zulüm nedeniyle gerekli cezayı alması için Türkiye'den ve dünyadan birçok sivil toplum kuruluşu bir araya geldi. Hukukçular Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Anayasa Hukukçuları Derneği, Uluslararası Hukuk Merkezi ve Hukuki Araştırmalar Derneği, 'Vicdan Mahkemeleri' adı altında bir mahkeme kurdu. Vicdan Mahkemeleri, Müslümanlara karşı gerçekleştirilen saldırılar ve ağır hak ihlallerini takip edecek, raporlayacak ve gerektiğinde yargılama faaliyetlerini yürütecek. Proje koordinatörü Avukat Ahmet Akcan “Bu yapı ilk olarak demokratik yollarla iktidara gelen yönetimi askeri darbe ile deviren ve Rabia Katliamı olmak üzere ağır hak ihlalleri gerçekleştiren darbeci Sisi yönetimini yargılayacak” diye konuştu.



30 ÜLKEDEN TEMSİLCİ


'Vicdan Mahkemeleri' için uluslararası üne sahip yazar, sanatçı, akademisyen, hukukçu ve gazetecilerden oluşan yirmi kişilik bir jüri oluşturulacağını anlatan Akcan, 30 ülkeden temsilcinin gözlemci olarak katılacağı yargılamaların Ekim ayında başlayacağını söyledi. Akcan, “Yargılamalarda Vicdan Mahkemeleri konusunda uluslararası üne sahip olan Russell Tribunal'ın tecrübesinden faydalanılacak. Her dosyada 1 yılda 4 yargılama yapılacak. Birinci yargılama İstanbul'da, ikincisi ise Lahey'de yapılacak. İlk dosyayı Mısır'a ayıran Vicdan Mahkemeleri'nin ikinci dosyası ağır hak ihlallerinin yaşandığı Suriye olacak” dedi. Öte yandan yapılan yargılamalar www.vicdanmahkemeleri.com adresinden duyurulacak. İnternet sitesi Türkçe, İngilizce, Arapça ve Fransızca olmak


üzere 4 dilde yayın yapacak.



#Darbeci Sisi
#mısır mahkemeleri
#Türkçe
#İngilizce
#Arapça
#www.vicdanmahkemeleri.com
9 yıl önce