|

Siyahlar aptalmış

DNA'nın yapısıyla ilgili araştırmalarıyla Nobel kazanan ünlü bilimadamı James Watson, siyahların beyazlara göre daha az akıllı olduğunu öne sürdü

Dış Haberler
00:00 - 18/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 23:23 - 17/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Siyahlar aptalmış
Siyahlar aptalmış

Yeni kitabının tanıtımı için İngiltere'ye gidişinden önce gündeme oturacak açıklamala yapan Watson, insan hakları ve ırkçılıkla mcadele eden kuruluşlar tarafından sert tepkiyle karşılandı. 79 yaşındaki bilimadamı, The Sunday Times gazetesine verdiği mülakatta, Afrika'ya ilişkin bakışının karamsar olduğunu belirterek, bunun sebebinin de, Batı'nın Afrika ülkelerine yönelik sosyal politikalarının, “siyahların da beyazlar kadar zeki olduğu” yönündeki hatalı varsayıma dayanması olduğunu ifade etti.

BÜYÜK TEPKİ TOPLADI

Yapılan testlerin bu durumu gösterdiğini savunan Watson, insan zekasında farklılıklara yol açan genlerin 10 yıl içinde bulunacağını tahmin ettiğini söyledi. 'Siyah işçilerle uğraşanlar bunugörüyor' diyen Watson, insanların zihinsel yeteneklerinin, evrimlerinde coğrafi bölgelere göre ayrıldığını düşünmek için güçlü bir neden olmadığını ancak bunun da, sözkonusu yeteneklerin özdeş olarak geliştiği anlamına gelmeyeceğini savundu. Watson'un açıklamaları özellikle İngiliz basınında geniş yankı buldu. Independent gazetesi, Watson'un açıklamalarını manşetine taşırken, Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu, Watson'un açıklamalarının 'bütünüyle' incelemeye alındığını açıkladı.

17 yıl önce