|

Son Osmanlı diplomatına yeni mezar: TİKA yaptırdı

Güney Afrika’daki son Osmanlı konsolosu Mehmet Remzi Bey’in naaşı, eski yerine taşınmasının ardından yeni mezarına da kavuştu. FETÖ’cüler, naaşı sahte belgelerle kendi camilerine taşımış ancak uzun hukuki mücadelenin ardından asıl yerine defnedilmişti.

00:00 - 16/02/2022 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 16/02/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeni mezarı TİKA yaptırdı.
Yeni mezarı TİKA yaptırdı.
TİKA, Güney Afrika’da görevi başında İngilizler tarafından esir alınan ve 1916’da Johannesburg’da vefat eden
Osmanlı diplomatı Mehmet Remzi Bey
için yeni mezar yaptırdı.

Johannesburg’daki Braamfontein kabristanlığındaki mezarın açıIışına, Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, Mehmet Remzi Bey’in torunu Mignon Juliette Gatcke, TİKA Güney Afrika Koordinatörü Abdülkadir Abukan, Büyükelçilik görevlileri ve Türk kurumlarının temsilcileriyle çok sayıda Güney Afrikalı Müslüman katıldı.

106. YILDÖNÜMÜNE YETİŞTİ

Büyükelçi Kandaş, Mehmet Remzi Bey’in, 11 yıl önce FETÖ tarafından, örgüte ait bir camiye nakledilen naaşını, 18 Ocak’ta Braamfontein’daki gerçek mezarına geri defnettiklerini belirterek, “Aradan geçen neredeyse bir aylık süreçte TİKA fonlarıyla yeni bir mezar yeri yaptırıldı” dedi. Kandaş, Mehmet Remzi Bey’in vefatının 106. yıl dönümüne yetiştirilen yeni mezar yerinin aslına sadık kalınarak yaptırıldığını kaydetti.

ASLINA UYGUN RESTORE

Mezarın yapımını üstlenen TİKA’nın Güney Afrika Koordinatörü Abukan ise, orijinal mezar yerinin ve mezar taşının 11 yıl önceki nakil sırasında tahrip edildiğine dikkati çekerek, tahrip edilen mezar taşının üzerindeki okunmaz halde bulunan Arapça yazıların da Türk kaligraf Refik Çarıkçı tarafından aslına uygun restore edildiğini belirtti.

MİNNET DUYUYORUZ

Mehmet Remzi Bey’in torunu Gatcke de, dedesinin naaşının gerçek mezarına taşınmasında ve mezar yerini yaptırılmasında emeği geçen Türk yetkililere minnet duyduğunu ifade etti. Gatcke, dedesinin yeni kabrinin çok güzel göründüğü dile getirerek, “Özellikle bu kadar güzel bir mezar yerinin 3 hafta içinde tamamlanması benim için oldukça etkileyici oldu” ifadesini kullandı.

#TİKA
#Mehmet Remzi Bey
#Güney Afrika
#FETÖ
#Ayşegül Kandaş
2 yıl önce