|

Suriye için ajanlık iddiası

Devletin gizli bilgilerini ele geçirmek için siyasal veya askeri casusluk yaptıkları, Türkiye'ye sığınan Suriyeli bir üsteğmeni kaçırmaya teşebbüs ettikleri iddia edilen 2'si Suriyeli 5 zanlı, 54 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Aa
00:00 - 21/09/2012 Friday
Güncelleme: 12:22 - 21/09/2012 Friday
Yeni Şafak
Suriye için ajanlık iddiası
Suriye için ajanlık iddiası

Suriye için ajanlık yaptıkları iddiasıyla Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Y. katıldı. Tutuksuz yargılanan diğer sanıklar Murat K. ve Süheyla D. ile Suriyeli sanıklar Mamdouh A. ve Mousa A. duruşmaya gelmedi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında yakalama emri çıkardı.

Heyet, duruşmayı erteledi.

İddianame

Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede Suriye ordusundaki üsteğmenlik görevini Haziran 2011'de bırakarak Reyhanlı Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye sığınan M.H.'nin 29 Eylül'de Reyhanlı'daki Gölbaşı parkından bıçak zoruyla kaçırılmak istendiği, direnmesi üzerine arbede yaşandığı ve ardından 4 kişinin arabasına binerek olay yerinden uzaklaştıkları belirtiliyor.

İddianameye göre, Türkiye ile Suriye arasında ticaret yapan Süheyla D.'nin Suriye rejimine muhalif olmaları nedeniyle Türkiye'ye kaçan ve Türkiye'de kalan sığınmacı askerlerin sayı ve isimlerini tespit ederek Mamdouh A. ve Mousa A'ya verdiği ifade ediliyor.

Süheyla D'nin üzerinde yapılan aramada Suriye ordusundaki görevlerini bırakarak Türkiye'ye sığınan tuğgeneral ve albay isimleriyle 'mevcut bedel' 200 bin yazılı bir notun ele geçirildiği bilgisi de iddianame de yer alıyor.

Şüpheli Süheyla D'nin cep telefonunda yapılan incelemede Suriye ile yapılan telefon görüşmelerinin olduğu ve birçok defa Suriye'ye giriş çıkış yaptığı kaydediliyor.

Şüpheli Mehmet Y. de, ifadesinde Suriyeli şüpheliler Mamdouh A. ve Mousa A.'nın, M.H.'yi bıçak zoruyla kaçırmak istediklerini, ancak başaramadıklarını anlatıyor.

Suriye'den kaçan askerlerle ilgili bilgilere açık çek

İddianamede yer alan gizli tanık da, Süheyla D. Mamdouh A. ve Mousa A.'nın kendisinden Suriye'den kaçarak Türkiye'de kamplarda kalan rütbeli askerlerin bilgilerini istediği, Suriye'ye silah götüren tüccar veya şoför olup olmadığını sorduklarını ve verdiği bilgiler karşılığında kendisine açık çek verdiklerini söylüyor.

Sığınmacı üsteğmen M.H. ise ifadesinde, Reyhanlı'da tanıştığı Süheyla D'nin kendisine Suriye'ye dönmesi halinde yeni bir kimlik çıkaracağını, hatta devlet başkanı affı sağlayabileceğini söylediğini, kendisinin bunu kabul etmediğini, kaçırılma olayını Suriye'deki ailesinin zarar görmemesi için kimseye anlatmadığını ifade ediyor.

Zanlılar, Mamdouh A, Mousa A, Mehmet Y, Murat K. ve Süheyla D, 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'  ve adam kaçırmaya teşebbüs etmek suçlamalarıyla 54 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

12 years ago