|

Suriye’de hayat durdu

Mısır, Suriye’ye yakıt götüren gemilerin Süveyş’ten geçişine izin vermiyor. ABD ise PKK işgalindeki petrol kuyularından rejime satış yapılmasını yasakladı. Esed yönetimi, tüm bunlara ek olarak Lübnan’dan da petrol alamayınca ülkede hayat durma noktasına geldi. Şam, Humus, Halep, Lazkiye, Tartus, Dera ve Hama’da arabalar çalışmıyor; elektrikler de çoğunlukla kesik

Yılmaz Bilgen
04:00 - 22/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:26 - 22/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Benzin kıtlığı yaşanan Suriye'de araçlar yolda kaldı.
Benzin kıtlığı yaşanan Suriye'de araçlar yolda kaldı.

Esed güçleri tarafından kontrol edilen Şam, Humus, Lazkiye, Tartus, Halep, Dera ve Hama bölgelerinde akaryakıt krizi büyüyerek devam ediyor. Mısır’ın, kontrolündeki Süveyş Kanalı’ndan Lazkiye’ye petrol götüren tankerlere izin vermemesi ile başlayan kriz, Lübnan sınırı ve PKK bölgelerinden yapılan sevkiyatların ABD tarafından engellenmesiyle yeni bir boyuta evrildi. Suriye Geçici Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Yasir Hacı, “Bir buçuk ay öncesine kadar 200 Suriye Lirası olan benzinin litre fiyatı şu an 600 Suriye Lirası oldu. ABD yönetimi Esed rejimine doğuda Golan, batıda ise PKK işgal bölgeleri konusunda alenen gözdağı veriyor’ dedi.


ABD TANKERLERİ VURDU

Suriye’nin birçok kentinde akaryakıt tüketimi konusunda araçlara kullanım kotası getirilirken Esed bölgesine yönelik en büyük petrol ve doğalgaz tedarikçisi olan Katırcı Company, ‘DEAŞ destekçiliği’ suçlamasıyla kara listeye alındı. PKK bölgesinde yer alan Konica, El Omar gibi büyük çapta üretimin yapıldığı kuyularda görevli rejim mühendisleri kovuldu. Münbiç-Arime bölgesinden Şam’a petrol taşıyan akaryakıt tankerleri de ABD hava unsurları tarafından vurularak saf dışı edildi.

ÜRETİM İHTİYACA YETMİYOR

Rejim kaynaklarınca yayınlanan rapora göre Suriye günlük 4.5 milyon litre benzine, 6 milyon litre mazota, 7 milyon litre fuel-oil’e ve elektrik üretimi için de 1.2 milyon metreküp gaza ihtiyaç duyuyor. Suriye rejiminin kontrol alanında 24 bin varil petrol üretimi gerçekleştirdiği belirtilen raporda, günlük ihtiyacın ise 136 bin varil olduğu belirtiliyor. Uzmanlar PKK bölgesinden çıkan petrol ve türevlerinin günlük 60 bin varili aştığını, bunu ise terör örgütü ile ABD’nin kullandığını ifade ediyor. Şam yönetimi iç savaş başlamadan önce 2011 yılında 400 bin varil günlük petrol üretimine sahipti.

RUSYA’DAN ARABULUCULUK

Esed yönetimi aleyhine birçok şehirde gösteriler ve kontak kapatma eylemi yapılırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrintev, sorunun çözümü adına Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Cuma günü Riyad’a yaptığı ziyaretin ardından Şam’a giden Rus özel temsilci, sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde çözümü konusunda adımlar atılacağı mesajı verdi.

‘YENİ BİR OPERASYON ŞEKLİ’

Esed rejiminin kendi halkı ile olan savaşı sonrası Suriye’ye birçok ülke tarafından ipotek konulduğunu kaydeden Geçici Hükümet Dış İlişkiler Sorumlusu Yasir Hacı, “Asgari ücretin 30 bin, öğretmen maaşının ise 40 bin Suriye Lirası olduğu bir ülkede üretilen benzinin litre fiyatının 600 Suriye Lirası’na çıkarılması yeni bir sürecin habercisidir” dedi. Akaryakıt yokluğundan ötürü ulaşımdan elektriğe her alanın etkilendiğini kaydeden Hacı, “Bu durumdan doğal olarak askeri birimler de payını alıyor. Bu, yeni bir operasyon şeklidir ve PKK’nın Deyrizor, Rakka, Münbiç, Haseke işgali ve İsrail’in Golan’ı ilhakı ile doğrudan ilişkilidir” diye konuştu.

  • Rejim çare arıyor
  • Baas yönetimine yakın basın kurumlarının dün verdikleri haberlere göre Esed rejimi, Suriye’nin doğusunda bulunan petrol kaynaklarının PKK’dan alınması ve bölgede denetim ve üretimin devlet kontrolünde devam etmesi konusunda acil eylem planı hazırladı. Operasyon detaylarının istihbarat ve askeri birimler tarafından görüşüldüğü belirtilen haberlerde, Deyrizor ve Haseke bölgelerinde rejimin yeni askeri sevkiyatlara başladığı duyuruldu. ABD tarafı ise ‘Esed rejiminin elindeki limitli kaynakları Suriye halkını öldüren militanları finanse etmek için kullandığını’ belirterek, “Suriye halkını öldürmekten ve açlığa mahkum kılmaktan seni men etme vakti geldi” açıklaması yaptı.
  • Rusya 49 yıl Tartus’ta
  • Donanmasını Suriye'nin Akdeniz'e açılan kapısı Tartus'ta yerleşik kılmak için 2017'de rejimle anlaşan Rusya, buradaki limana da 49 yıllığına sahip olmak üzere. Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, Suriye'de bulunan Tartus Limanı'nın önümüzdeki hafta ulaşım ve ekonomik amaçlı kullanım için Rusya'ya 49 yıllığına kiralanacağını bildirdi. Borisov, Beşar Esed ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Olumlu eğilim göstermesi gereken kilit konu Tartus Limanı'nın kullanımıdır. Seyahatimiz bu anlaşmaları güçlendirdi. Bu konuda çok iyi ilerledik ve bir hafta içerisinde kontratın imzalanmasını ve Tartus Limanı'nın 49 yıllığına Rusya'ya devredilmesini umuyoruz" ifadesini kullandı. Borisov, bu kararın Aralık 2018'de hükümetler arası toplantıda alındığını belirtti. Borisov, bu adımın karşılıklı ticaret hacmine ciddi eğilim kazandıracağını belirterek, "Bunun ilk olarak Suriye ekonomisinin yararına olacağını umuyoruz" dedi. Rusya ve Suriye, Tartus'ta Rus deniz filosunun 49 yıllığına yerleştirilmesine ilişkin 2017 yılında bir anlaşma imzalamıştı.
#Suriye
#Benzin
#ABD
5 yıl önce