|

Tarihi hamamın kurşunları çalındı

Kosova'da Balkanlar'ın Osmanlı döneminden kalma en eski hamamlarından olan ve UNESCO tarafından onarım çalışmaları süren tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamının kurşunları kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından çalındı.

Yeni Şafak
11:36 - 14/02/2015 Saturday
Güncelleme: 09:38 - 14/02/2015 Saturday
DHA

Osmanlı döneminde Rüstem Paşa tarafından 1798 yılında Prizrende yaptırılan Balkanlar'ın en büyük hamamının kurşunlarının çalınması tepkilere neden oldu. UNESCOnun kültür mirası altına alınan ve geçen yıl onarılmaya başlanan tarihi Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı- TİKA ve UNESCO'nun desteğiyle onarılıyordu.


Geçen yıl çalışmalarına başlanan Gazi Mehmet Paşa Hamamının onarım çalışmaları bu yılsonunda tamamlanması bekleniyordu. Çok sayıda kubbesi bulunan tarihi hamamın kubbelerinden çalınan kurşunlarla ilgili konuşan Prizren Tarihi Eserler Yöneticisi ve projenin mimarlarından Fikret Tikfeş, hırsızlığın çok üzücü olduğunu söyledi. Kurşunların çalınmasıyla birlikte yağışlı hava şartlarından dolayı kubbelerin nemleneceğini ve zarar göreceğini de ifade etti. Konuyu polise aksettirdiklerini söyleyen Tikveş, çok üzgün olduklarını belirtti.


HAMAM SERGİ SALONU OLACAK

Tarihi hamam ilk olarak eski Yugoslavya döneminde 1970li yıllarda onarıldı. Hamamın dışındaki çalışmalar tamamlandığında içi de aslına uygun olarak restore edilecek. Hamamın kadınlar kısmı bir takım geleneksel el sanatlarının sergilendiği bir bölüm olarak kullanılacak. Soyunmalık kısmı da çay kahve içme yeri şeklinde düzenlenecek. Erkekler kısmı ise resim sergisi olacak.

 
#tarihi hamam
#kurşun
#hırsızlık
#soygun
9 years ago