|

Tartışmalı tatbikat başladı

Gürcistan'da dün gerçekleşen darbe girişimlerinin gölgesinde önceden planlandığı şekilde NATO tatbikatı başladı.

Cihan
00:00 - 6/05/2009 Çarşamba
Güncelleme: 11:34 - 6/05/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Tartışmalı tatbikat başladı
Tartışmalı tatbikat başladı

Rusya'nın sert muhalefetine rağmen, tatbikattan sorumlu Gürcistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Giorgi Kakiaşvili, NATO tatbikatın programa uygun bir şekilde başladığını, katılımcıların büyük çoğunluğunun bölgeye ulaştıklarını söyledi. Tatbikatı 'açık provokasyon' olarak niteleyen Rusya, Gürcü yönetimine destek sağlanmasını eleştiriyor.

Gürcistan'ın Vaziani askeri üssünde bugün başlayan ve ay sonuna kadar sürecek tatbikata 19 ülkeden 1100 personelin katılması bekleniyordu. Rusya'nın 'açık provokasyon' olarak nitelediği tatbikattan Kazakistan, Sırbistan, Moldova, Letonya ve Estonya çekilme kararı aldı. Ermenistan da son anda tatbikattan çekildiğini açıkladı. Bugün başlayan Longbow 09 (uzunyay) ismi verilen tatbikat 19 Mayıs'a ve Lancer 09 (mızraklı süvari) ismi verilen tatbikatta 21 Mayıs'tan 3 Haziran'a kadar sürecek.


DARBECİ İKİ KOMUTANIN YAKALANMASI İÇİN 30 BİN DOLAR ÖDÜL

Tiflis dün gerçekleşen darbe girişimini sorgulamaya yönelik çalışmalara başladı. Doğrudan Moskova'yı suçlayan Gürcistan, darbe girişimini NATO tatbikatını engellemek ve Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin devrilmesine yönelik bir girişim olarak değerlendirdi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili darbe girişimi ile bağlantılığı olduğu tespit edilen 13 sivil ve 7 askeri personelin tutuklandığını açıkladı. Darbenin lideri olduğu ileri sürülen ulusal muhafızların eski komutanı General Koba Kobaladze ile eski özel birlikler komutanı Gia Givaladze tutuklanmasının ardından ayaklanan Muhrovani üssünde bulunan 500 askerin de ifadelerinin alınmaya başladığı kaydediliyor.

Utiaşvili darbe girişimi ile bağlantılı olan biri eski, diğeri görevde olan iki komutanın daha arandığını, bunların yakalanmasına yardımcı olacak kişiye 30 bin dolar ödül verileceğini açıkladı.

15 yıl önce