|

Terör kurbanları 11'inci yılında anıldı

Avrupa tarihinin en büyük terör saldırılarından biri olan, İspanya'nın başkenti Madrid'de 192 kişinin ölümüne, 2 bine yakın kişinin yaralanmasına yol açan 2004 yılındaki bombalı terör saldırılarının mağdurları İspanya'da düzenlenen törenlerle anıldı.

Yeni Şafak
16:28 - 11/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:37 - 11/03/2015 Çarşamba
AA
Madrid'deki trenlere 11 Mart 2004'te düzenlenen saldırıların 11. yıl dönümü nedeniyle mağdurları anmak için ilk tören, saldırılarda en çok kişinin hayatını kaybettiği yer olan Atocha tren istasyonunda yapıldı.


Sendikalar ve 11 Mart Mağdurları Derneği'nin düzenlediği törende yapılan konuşmalarda, terörizme karşı yürütülen mücadelede birlik olunması çağrısı yapıldı. 


Terör saldırılarının mağdurları için ayrıca Meclis ve Senato'da bu sabah yapılan oturumlar 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Hayatını kaybedenler için Madrid'deki Almudena Katedrali'nde düzenlenen özel ayine ise İspanyol hükümeti ile Halk Partisi'nin yönetiminde olan Madrid özerk yönetimi ve belediyesinden üst düzey yetkililer, Terörizm Kurbanları Derneği ve Terörizm Kurbanlarına Yardım Derneği'nin üyeleri katılırken, 11 Mart Mağdurları Derneği, sendikalar ve sol görüşlü siyasi partilerden katılım olmadı.


Retiro parkındaki "Anılar Ormanı"nda yapılan törene ise ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin lideri Pedro Sanchez, Madrid özerk yönetim başkanı İgnacio Gonzlez, Madrid Belediye Başkanı Ana Botella, eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun da aralarında bulunduğu geniş bir yelpazeden birçok isim katıldı. Tören sonunda, "Anılar Ormanı"na çiçekler konuldu ve 11 Mart saldırılarında hayatını kaybedenlerin anısına 192 beyaz renkli balon havaya bırakıldı.


Madrid'de 11 yıl önce dört trene bırakılan 10 bombanın sabah işe gidiş saatinde eş zamanlı patlatılması sonucu 192 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık bin 800 kişi yaralanmıştı. El Kaide ile bağlantılı örgütler tarafından organize edildiği iddia edilen saldırının arkasındaki nedenin İspanya'nın ABD'nin yanında Irak savaşına katılmasının olduğu öne sürülmüştü.
#İspanya
#terör saldırıları
#11 Mart
#tren
#bomba
#yıl dönümü
#anma
9 yıl önce