|

Tiananmen değil Ferrari depremi

Bir Komünist Parti üyesinin yılda en fazla 15 bin dolar kazandığı Çin'de, devlet büyüklerinin Ferrari skandalları, 1989'daki Tiananmen demokrasi hareketinden bu yana en büyük siyasi çalkantıların yaşanmasına neden oluyor. Son olarak iki kadına çarpan Ferrari'li gencin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun sağ kolu Ling Jihua'nın oğlu olduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler
00:00 - 5/09/2012 Wednesday
Güncelleme: 00:41 - 5/09/2012 Wednesday
Yeni Şafak
Tiananmen değil Ferrari depremi
Tiananmen değil Ferrari depremi

Çin'de bir yıl önce bir otel odasında, İngiliz diplomata ait ceset, ülkeyi yöneten Komünist Parti'nin 1989'da şiddetle bastırılan Tiananmen demokrasi hareketinden bu yana yaşanan en büyük siyasi çalkantının başlangıcı olmuştu. Adamı öldüren kişinin, Çin'in en önemli politikacılardan biri olan Bo Şilai'nin eşi olduğu ortaya çıkmış, Şilai Politbüro'dan atılmıştı. Üstelik, vakti zamanında ABD elçisinin kızını, elçilik binasından kırmızı Ferrarisi'yle alarak tartışmaya yol açan oğulları Bo Guagua da sırra kadem basmıştı. Bo Şilai'nin “ayağının kaydırılmasında” en önemli rolü oynayan kişi ise, şimdiki Devlet Başkanı Hu Jintao'nun sağ kolu olan, “özel kalem müdürü” Ling Jihua olmuştu. Fakat aynı akıbet şimdi Ling Jihua'yı buldu.

HER ÖZEL KONU DEVLET MESELESİ OLUYOR

Mart ayında bir Ferrari'nin hurdaya döndüğü kazada, arabanın çarptığı iki kadın yaralanmış ancak sürücü hayatını kaybetmişti. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen Ferrari'nin sırrı çözülememiş, şoförün kimliği sır gibi saklanmıştı. Pazartesi günü ortaya çıkan bilgilerde sürücünün, Devlet Başkanı Hu Jintao'nun kalem müdürü ve Çin'in en güçlü adamlarından Ling Jihua'nın 23 yaşındaki oğlu Ling Gu olduğu anlaşıldı. Skandalın patlak vermesi üzerine Ling Jihua çok daha önemsiz bir göreve kaydırıldı. Komünist sistemle yönetilen ülkede, yılda 15600 dolar kazandığı öne sürülen parti liderlerinin oğullarının nasıl olup da 780 bin dolarlık lüks arabalar kullandığı tartışması ise ülke gündemini esir aldı. Çin'deki mevcut durumda, Hu Jintao ile Ling Jihua arasındaki her özel olay bir devlet meselesi haline geliyor. Bu yüzden ister bir aile meselesi olsun ya da bir devlet meselesi, Ling Jihua'nın her konuda Hu Jintao'ya yardımcı olması en önemli sorumluluğu. Çin'deki politik çevrelerin öne sürdüğü mantığa göre Ling Jihua, Hu Jintao'nun sözcüsü konumunda.



12 years ago