|

Topu İngilizlere attı

Londra'da esrarengiz bir şekilde zehirlenen eski KGB ajanı Alexander Litvinenko önceki gece hayatını kaybetti. Rusya, olayın soruşturulması gerektiğini söyledi

Londra
00:00 - 25/11/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:13 - 25/11/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Topu İngilizlere attı
Topu İngilizlere attı

Zehirlenme sonucu üç haftadır tedavi altında tutulan eski Rus KGB ajanı Alexander Litvinenko hayatını kaybetti. 1 Kasım'da kendisine verildiği sanılan bir maddeyle zehirlendiği iddia edilen Litvinenko, önceki gece kalp yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlanmıştı. Litvinenko'nun hangi maddeyle zehirlendiği anlaşılamadı. Helsinki'de düzenlenen Rusya-Avrupa Birliği zirvesi sırasında gazetecilere konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Ölüm her zaman bir trajedidir. İlgili İngiliz servislerinin bunu araştırması gerekir” dedi. Litvinenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin muhalifi olarak biliniyordu. Sıkı güvenlik önlemleri altında tedavi altına alınan casusun ölümü gözleri Kremlin'e çevirmişti.


PUTİN: SİYASİ PROVOKASYON

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, Rusya-AB zirvesi için bulunduğu Helsinki'de yaptığı açıklamada Litvinenko'nun ölümünün bir trajedi olduğunu kaydetti ve “Böylesine trajik bir ölüm siyasi provokasyon aracı olarak kullanılması kabul edilemez. Sanırım İngiliz yetkililer, skandalların yayılmasına izin vermeyecek" dedi.


Ölüm nedeni zehirlenme

Londra'daki University Colleg'de hayatını kaybeden eski KGB ajanı Litvinenko'nun son derece radyoaktif ve kanserojen bir madde olan polonyumdan zehirlendiği sanılıyor.


Litvinenko: Sorumlu Putin

Londra'da zehirlendikten sonra önceki gün ölen Rus casus Litvinenko son mektubunda, “Yaptığınızdan ötürü Tanrı sizi affetsin, sadece ben değil, sevgili Rusya da” ifadesini kullandı.


17 yıl önce