|

Trump'ın 'terör listesi' Pentagon'u kaygılandırıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni terör stratejisinin Pentagon ve CIA tarafından kaygıyla karşılandığı iddia edildi. İran Devrim Muhafızları ve Müslüman Kardeşleri 'terör' listesine alacağı iddia edilen Trump'ın yeni bir kararname yayınlamaya hazırlandığı açıklandı.

Yeni Şafak
12:50 - 9/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 13:37 - 9/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump yeni bir terörle mücadele planının hazırlanması talimatını verdi.
ABD Başkanı Donald Trump yeni bir terörle mücadele planının hazırlanması talimatını verdi.

20 Ocak'ta görevi devralan ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni terörizm ile mücadele adı altında uygulamayı düşündüğü politika tartışılmaya devam ediyor. Göreve geldikten sonra Pentagon'dan yeni bir strateji hazırlamasını isteyen Trump'ın en önemli hedefleri arasında DEAŞ ile mücadele yer alırken, İran'a karşı sert bir politika izlemesi de bekleniyor.



Kampanya dönemi boyunca Obama yönetiminin İran ile imzaladığı Nükleer anlaşmaya karşı olduğunu açıklayan ve göreve geldikten sonra bunu sürdüren Trump'ın İran Devrim Muhafızlarını terör listesine alacağı iddia edildi. Trump yönetiminin hazırlayacağı yeni stratejide İran'ın Devrim Muhafızları Gücü'nü terör örgütü ilan edilmesi önerisini dikkate aldığı belirtiliyor.



"Pentagon'da büyük bir güvenlik kaygısı var"


Buna karşın Pentagon ve CIA'in bu karara mesafeli durduğu öğrenildi. İran'ın bölge politikasında öne çıkan ve iç politikada da büyük bir etkiye sahip olan İran Devrim Muhafızlarının terör listesine alınmasının bölgede yeni krizlere yol açabileceğini düşünen Pentagon'un en büyük endişesi ise Irak'ta bulunan ABD askerlerinin güvenliği. İşgal sonrası Irak'ta büyük bir askeri varlığı bulunan ABD'nin Devrim Muhafızlarını terör listesine almasının Pentagon'da büyük bir güvenlik kaygısı oluşturduğu iddia edildi.



Trump'ın Devrim Muhafızlarına yönelik yeni bir kararname hazırlığı içerisinde bulunduğu ve bu kapsamda İran'a yeni yaptırımlar getireceği belirtildi.



Trump yönetimi İhvan Hareketi'ni tartışıyor


Trump'ın hedefinde olan bir diğer grubun ise Mısır'da bulunan Müslüman Kardeşler Hareketi olduğu belirtiliyor. New York Times gazetesinde yer alan bir haberde Trump'ın danışmanlarının Ortadoğu'da geniş bir tabanı bulunan Müslüman Kardeşler Hareketi'ni 'yabancı bir terörist örgüt' olarak ilan etmeyi tartıştıkları belirtildi.



Müslüman Kardeşler Hareketi, 2013'te darbe ile iktidara gelen Sisi rejimi tarafından terör örgütü olarak ilan edildi. Sisi rejimi Müslüman Kardeşlerin ABD tarafından 'terörist' listesine alınması için Obama yönetimine uzun bir süre baskı yapmıştı.



Ortadoğu konusunda yeni bir politika izlemeye hazırlanan ABD yönetiminin yakın bir ilişki kurmak istediği ülkeler arasında yer alan Sisi rejiminin, Trump'ın Müslüman Kardeşlerle ilgili politikasını etkilemeye çalışıyor. Bu kapsamda Trump yönetiminin Müslüman Kardeşleri 'ABD'ye gizlice sızmış radikal bir grup' olarak tanımlaya hazırlandığı aktarıldı.








#ABD
#İran
#Müslüman Kardeşler
#İran Devrim Muhafızları
7 yıl önce