|

Türk üssü kalacak

Körfez ülkeleri ve Mısır’ın 5 Haziran’dan bu yana ekonomik ve diplomatik abluka uyguladığı Katar’a ilettikleri 13 maddelik talep listesi için verilen sürenin sonuna gelindi. Listenin reddedileceğini söyleyen Katar Dışişleri Bakanı el Sani, Türk üssünün kapatılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 3/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 07:43 - 3/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani
Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani

Katar’a yönelik ambargonun kaldırılması için 4 Arap ülkesi tarafından sunulan 13 maddelik talep listesiyle ilgili süre dolarken, Katar Dışişleri Bakanı, aralarında Türk askeri üssünün kapatılmasının da bulunduğu talepleri kabul etmeyeceklerini açıkladı. İtalya’nın başkenti Roma’da Cumartesi günü temaslarda bulunan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, gazetecilere yaptığı açıklamada listenin reddedileceğini söyleyerek “Talepler listesi reddedilmek üzere hazırlanmış; kabul edilmek ya da müzakere edilmek üzere hazırlanmamış. Egemenliğimizi ihlal eden ya da Katar’a empoze edilen hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Üssün kapatılması söz konusu değil

“Uygun koşullarda” diyaloğa açık olduklarını da belirten Bakan olası bir askeri misillemeden korkmadıklarını dile getirdi. Uluslararası yasaların “Büyük ülkelerin küçük ülkelere kabadayılık taslamasına izin vermediğini” belirten El Sani, “Kimsenin bağımsız bir ülkeye ultimatom verme hakkı yoktur” diye konuştu. Arap ülkelerinin talepleri arasında yer alan "Türk askeri üssünün kapatılmasının söz konusu olamayacağını” söyleyen El Sani “İmzalamış olduğumuz anlaşmalardan geri adım atmayacağız. Türkiye ile ilişkilerimize gerçekten değer veriyoruz” dedi. Bakan Roma’daki basın toplantısında, Al Jazeera kanalını kapatmayacaklarını da belirtti.

Putin’den telefon

Katar’ın listeyi reddetmesinin ardından söz konusu ülkelerin atabileceği muhtemel bazı adımlar dile getiriliyor. Uluslararası basında dile getirilen senaryolar arasında Katar’ın talepleri karşılamaması durumunda bu ülkeye yönelik uygulanan ablukanın kalıcı hâle getirilmesi yer alıyor. ABD’li bir gazeteci ise ABD’nin Katar’daki askeri üsten düzenlediği hava operasyonlarını Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşımaya yönelik sessiz temaslarda bulunduğunu yazdı. Katar, ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük askeri üssü Al Udeid’e ev sahipliği yapıyor.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’yi telefonla arayarak, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizle ilgili gelişmelerin yanı sıra iki dost ülke arasındaki ortak çıkarları güçlendirecek ikili ilişkileri ele aldı. Telefon görüşmesinde, Putin ve Al Sani, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin, diplomatik yollar ve tüm taraflar arasında doğrudan diyalog kurularak çözülmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.


Er ya da geç kriz çözülür

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Velid Bin Abdülkerim El-Hireyci, Katar ile ülkesi arasındaki anlaşmazlığın askeri değil siyasi olduğunu, hiçbir şekilde bu ülkenin egemenliğinin hedef alınmadığını iddia etti. Körfez ülkelerinin Katar ile ilişkilerini kestiğini ve bunun abluka olmadığını ne süren Hireyci, “Normalde abluka Birleşmiş Milletlerin (BM) kararlarından geçer ancak ilişkilerini kesme ise her ülkenin kendi milli güvenliğini korumak için aldığı egemen bir karardır. Bakın Türk ürünlerini Katar’a taşımak için Türkiye’den Doha’ya yüzden fazla uçuş gerçekleşti.” diye konuştu. Körfez ülkelerinin Katar ile aralarındaki anlaşmazlığı dış ülkelerin yardımı olmadan kendi aralarında çözebileceklerini öne süren El Hireyci, “Katar’ı ve halkını önemsiyoruz, o bizden biz de ondanız. Er ya da geç kriz çözülecek ve aramızdaki ilişkiler yoluna girecektir” dedi.

#Suudi Arabistan
#El Hireyci
#el Sani
#Katar
7 yıl önce