|

Türkiye savaş uçağı yapamaz!

Cumhuriyetin 100. yıldönümüne yetiştirilmesi planlanan Türk yapımı savaş uçakları, İsrail'in gündemine oturdu. Jerusalem Post, bir İsrailli yetkilinin “Türkiye'nin savaş uçağı yapacak teknolojisi yok. Zaten ABD'nin büyük baskısı da buna izin vermez” sözlerine yer verdi

Tel Aviv
00:00 - 23/12/2010 Perşembe
Güncelleme: 01:39 - 23/12/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye  savaş uçağı yapamaz!
Türkiye savaş uçağı yapamaz!

Yaşanan bir dizi krizin ardından ilişkileri tamir etmekte olumlu adım atmayan İsrail, Türkiye'nin 2023'te savaş uçağı yapma hedefine odaklandı. Jerusalem Post gazetesi, bir İsrailli yetkilinin ağzından Türkiye'nin uçak yapamayacağını yazdı ve ABD'nin geçmişte yaptığı baskıyı hatırlattı. Türkiye gibi İsrail'in de 1980'li yıllarda “Lavi” adı verilen kendi savaş uçağını geliştirmek istediğini anımsatan gazete, bu karar nedeniyle Tel Aviv'in Washington yönetiminin büyük tepkisi ve baskılarıyla karşı karşıya kalarak geri adım attığını aktardı.

“KNOW-HOW” YETERSiZ

Gazeteye konuşan, Lavi projesinde çalışmış bir İsrailli yetkili ise, “Bu çok büyük bir proje. Türkiye'nin bunu tek başına gerçekleştirebilecek teknolojik know-how'a (üretim yapma bilgisi) sahip olduğundan kuşkuluyum. Ama tek sorun know-how değil. Bunun için milyarlarca dolar gerekir. Bu iş uçak montajı yapmaya kesinlikle benzemez. Ayrıca böyle bir teknolojiyi geliştirmek de çok uzun zaman alır” ifadelerini kullandı. Jerusalem Post, Amerikan F-16'larına alternatif olarak üretilmesi kararlaştırılan “Lavi”lerden geri adım atılmasının diğer bir sebebinin de, projenin yeterli kaynak bulunmaması olduğunu öne sürdü.

İLK AŞAMADA 20 MİLYON $

Geçtiğimiz günlerde toplanan Savunma Sanayi İcra Komisetinde alınan kararla ilk Türk avcı uçağı için düğmeye basılmış, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2020'li yıllardan sonraki jet eğitim ve savaş uçağı ihtiyacını karşılamak için kavramsal tasarım yapılmasına karar verilmişti. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, uçağın F-16 ve F-35'lerle birlikte hizmet verecek şekilde olacağını kaydetmişti. Uçağın kavramsal tasarım aşaması 2 yıl sürecek. Bu aşama için 20 milyon dolarlık bir kaynak ayrıldı.


13 yıl önce