|

Türkiye'yi destekliyoruz

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero,"Hükümetim Türkiye'nin AB'ye üye olma talebini kararlılıkla desteklemektedir" dedi.

İha
00:00 - 15/09/2008 Pazartesi
Güncelleme: 21:04 - 15/09/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'yi destekliyoruz
Türkiye'yi destekliyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Bahçeşehir Üniversitesi'nin 2008-2009 eğitim-öğretim yılı açılış törenine katıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Mili Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başeşgioğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.

Törenin şeref konuğu olan İspanya Başbakanı Zapatero da açılış töreninde bir konuşma yaptı. Zapatero, "Bugün, burada İstanbul'da sizlerle birlikte bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Dünyayı doğu ve batı olarak ikiye bölmenin ne kadar yanıltıcı olabileceğini anlayabilmek için İstanbul kadar anlamlı çok az yer vardır. Orhan Pamuk'un da söylediği gibi İstanbul karışım modeli ve günümüz dünyasın bir örneğidir. Medeniyetler ittifakı bugün artık Birlişmiş Milletler'in ellerinde olan bir girişimdir, küreseldir, siyasidir ve eyleme yöneliktir" dedi.

Üniversiteli gençlere seslenenen Zapetero, "Siz gençler yarının liderleri, aynı zamanda da bugünün potansiyel liderlerisiniz. Bu yüzden sizleri dinlemeli ve desteklemeliyiz. Medeniyetler ittifakı artık gelişimin dönüm noktasındadır. Şimdi sıra Birleşmiş Milletler sistemindeki yerini sağlamlıştırmasında ve açık bir şekilde tanımlanmasındadır. Hükümetim Türkiye'nin AB'ye üye olma talebini kararlılıkla desteklemektedir. Kolay bir şey olmadığını biliyorum. Hiçbir ülke için kolay olmadı ve herhangi bir İsponyol lideri de bunu çok iyi bilir. Eğer Avrupa benim umdugum gibi çağdaş dünyada söz sahibi bir aktör rolü üstlenmek istiyorsa, Avrupa Birliğin'deki bir Türkiye, bugün bazı durumlarda birliğin yoksun olduğu stratejik gücü ve başrolü ona verecektir. Bir çok defalar anlayışsızlığın ve çatışmanın üstün geldiği bir dünyada Türkiye ve İspanya olarak bizler bir arada yaşama alanları yaratabilmek için köprüler uzatmak için ön yargılara karşı savaşmak ve bariyerleri yıkmak için uyuşmazlık yerine sizleri destekledik destekleyeceğiz" dedi.

Törenin ardından Bahçeşehir Üniversitesi Röktörü Deniz Ülkü Arıboğan, el yazması "Türeyiş Destanı"nı İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'ya hediye etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise Katip Çelebi tarafından hazırlanmış olan "Cihannüma" adlı eseri Zabatero'ya takdim etti.

Öte yandan Türk Gençlik Birliği'ne üye yaklaşık 20 kişi, açılış töreni esnasında protesto gösterisi düzenlemek istedi. Ancak polisin izin vermemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Müdahalenin ardınadan grup yaptığı basın açıklamasının ardından dağıldı.


16 yıl önce