|

Uazk doğu'da tapınak gerilimi

Japon bakanların ardından 169 vekil, tartışmaların odağındaki Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etti.

Cihan
00:00 - 23/04/2013 Salı
Güncelleme: 10:20 - 23/04/2013 Salı
Yeni Şafak
Uazk doğu'da tapınak gerilimi
Uazk doğu'da tapınak gerilimi

Japonya'daki iktidardaki Liberal Demokrat Senatör Hidehisa Otsuji önderliğindeki grup, bahar şenlikleri çerçevesinde başkentte yer alan tapınağı ziyaret etti. Ziyaret sonrası konuşan Otsuji, "Bu ülke için hayatlarını kaybetmiş kahramanlar için tapınağa gidip dua etmek normaldir. Çin ve Güney Kore'nin tepkisini anlamıyorum." diye konuştu.

Vekillerden önce de kabineden üç isim, tapınağı ziyaret etmişti. Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso önceki sabah saatlerinde tapınağı ziyaret edip ayrıldı. Tapınağı ziyaret eden isimlerden olan Devlet Bakanı Keiji Furuya, "Bu ülke için hayatlarını kaybetmiş olan insanlara saygımı göstermem normal." diye konuşmuştu. İçişleri ve Ulaştırma Bakanı Yoshitaka Shindo ise sadece kişisel olarak tapınağa geldiğini belirtmişti. Hükümet sözcüsünün yardımcısı Katsunobu Kato da ziyaretin kişisel olduğuna dikkat çekmişti. Bakanların bu ziyaretinin ardından Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung Se, Tokyo'ya yapacağı ziyaret ertelemişti.

Japonya'nın 20'inci yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişi adına yaptırılan Yasukuni Tapınağı, bazı ülkeler tarafından Japonya'nın o dönemki militarist politikasının bir sembolü olarak görülüyor. Tapınakta, savaş suçundan idam edilen isimlerin de mezarı yer alıyor.


11 yıl önce