|

Uluslararası Af Örgütü'nden Burkina Faso çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, Burkina Faso'nun geçici hükümetine, ülkede askeri darbeden sonra işlenen cinayetlerin ve diğer insan hakları ihlallerinin araştırılması için bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulması çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
13:23 - 15/10/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:25 - 15/10/2015 Perşembe
AA

Uluslararası Af Örgütü'nden, darbeden sonra işlenen cinayetlerin ve diğer insan hakları ihlallerinin araştırılması için bağımsız bir soruşturma komisyonunun kurulması çağrısı yapıldı



Örgüt, Burkina Faso'da 16 Eylül'de yapılan askeri darbeden sonra dönemin Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'nın 14 silahsız protestocuyu ve görgü tanığını öldürdüğünü, yüzlerce kişiyi otomatik silahlarla yaraladığını hatırlattı.



Uluslararası Af Örgütü'nün Batı Afrika Direktörü Alioune Tine, askerlerin, aralarında çocukların bulunduğu çok sayıda silahsız göstericiye otomatik silahlarla ateş açmasının, uluslararası hukuka göre suç teşkil ettiğini ve gücün zalimce kullanılması anlamına geldiğini belirterek, yaşananların bağımsız ve tarafsız bir soruşturma komisyonu tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi.



Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan tanıyan anayasa değişikliği tasarısı krize neden olmuş, tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmişti. Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı. Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak öngörülen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle sona ermişti.



Ülkede 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, Vagadugu'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Geçici Devlet Başkanı Michel Kafando, Başbakan Yacouba Isaac Zida ve bakanları gözaltına alınmıştı. Gözaltıların ardından düzenlenen gösterilerde ikisi çocuk 14 gösterici, Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı askerler tarafından otomatik silahlarla öldürülmüştü.



Söz konusu muhafız alayının, 27 yıl yönetimde kalan ve geçen ekimde halk ayaklanması sonucu devrilen Compaore'nin önemli destekçilerinden olduğu belirtiliyor.



Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü dile getirmişti. Burkina Faso'da son olarak bakanlar kurulu, 29 Kasım'da seçimlerin yapılmasına karar verdi.



#burkina faso
#bm
#Uluslararası Af Örgütü
9 yıl önce