|

"Uluslararası toplum Türkiye'yi yalnız bıraktı"

Türkiye uzmanı Prof. Dr. Masanori Naito, uluslararası toplumun Suriye konusunda Türkiye'yi yalnız bıraktığını söyledi. Suriye'ye askeri müdahale olmadığı sürece kan akmaya devam edeceğini belirten Naito, Türkiye'nin ise tek başına müdahale etmeyeceği yorumunda bulundu.

Cihan
00:00 - 31/10/2012 Çarşamba
Güncelleme: 10:41 - 31/10/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
"Uluslararası toplum Türkiye'yi yalnız bıraktı"
"Uluslararası toplum Türkiye'yi yalnız bıraktı"

Türkiye-Japonya Kültürel Diyalog Merkezi'nin (Nittokai) düzenlediği 'Ortadoğu'nun haritası değişecek mi' konulu konferans için başkent Tokyo'ya gelen Prof. Naito, Cihan'a özel açıklamalarda bulundu. Suriye'deki durumun çok hassas olduğuna dikkat çeken Prof. Naito, Rusya ve Çin'in karşı çıkması sebebiyle Birleşmiş Milletler'de karar alınamadığını hatırlattı. Naito, benzer olayların 1982'de de yaşandığını hatırlatarak o zaman protestoların baba Esed'in baskıyla sonlandırıldığını kaydetti. Prof. Naito, 'Bu sefer de aynı şekilde devam edecek. Eğer dışarıdan bir askeri güçle Esed durdurulmazsa kan akmaya devam edecek maalesef. Bazıları Suriye'nin Irak gibi üçe bölünebileceğini söylüyor. Sünni, Alevi ve Kürt bölgesi. Irak'ta olanları görüyoruz. Irak savaştan sonra birliğini kaybetti. Eğer Suriye bu hale gelirse Ortadoğu'nun haritasını değişecek.' diye konuştu.

'İSRAİL VE SURİYE SÖZDE DÜŞMAN'

Suriye'nin Libya kadar kolay bir ülke olmadığını savunan Prof. Dr. Naito, Şam'a karşı askeri müdahale olmamasını; komşu ülkelerin, Suriye'nin bölünmesini istememesine bağladı. Naito, şöyle devam etti: 'Suriye bu kadar basit değil. Kuzeyde Kürtler var. Şam ve Halep'in çoğunluğu Sünni Müslüman ama Hıristiyanlar da var. Ayrıca Aleviler de var. Eğer Esed düşerse bunlar mecburen parçalanacaktır. İran ve Türkiye bunu istemez. Ama en önemlisi İsrail; Esed'in düşmesini ve Suriye'nin parçalanmasını kesinlikle istemez. Eğer Suriye parçalanırsa çoğunluk olarak Sünniler ortaya çıkıyor. Şimdi İsrail, Mısır'ı da kaybetti, Türkiye'yi de kaybetmek üzere. Bir de Suriye, Sünni Müslümanların eline geçerse bu İsrail için çok kötü olur.'

İsrail ile Suriye'yi 'sözde düşman' diye nitelendiren Prof. Naito, '1973'ten beri Esed rejimi İsrail'e karşı hiç ateş açmadı.' hatırlamasında bulundu. Tel Aviv açısından Esed'in daha sağlam olduğunu belirten Japon profesör, 'Esed düşerse Suriye çok karmaşık bir duruma girer. Bu sebeple İsrail hükümetinin, Esed'in devam etmesini istediğini düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

'TÜRKİYE TEK BAŞINA MÜDAHALE ETMEZ'

Prof. Nasanor Naito, Suriye'de 19 aydır akan kana karşı insani bir duruş sergileyen Türkiye'nin de 'zor bir durumda' olduğunu belirtti. Naito, Türkiye'nin askeri gücünü kullanmadan Suriye'deki durumu değiştirmesinin mümkün olmadığını, ancak Ankara'nın da tek başına müdahale etmeyeceğini ifade etti. Naito, 'Türkiye askeri bir müdahalede bulunur mu? Bu konuda çok ciddi düşünmek gerekiyor. Türkiye bunu yapacak mı? Libya'da NATO ülkeleri işbirliği yaptı. Şimdi Türkiye'nin yanında hangi ülke durabilir? Türkiye tek başına Suriye'ye girmez. Ama girmezse kan akmaya devam edecek. NATO müdahale etmek istemiyor. Bu anlamda uluslararası toplum Türkiye'yi yalnız bıraktı diyebiliriz. Amerika, Afganistan ile çok meşgul. Suriye'ye karışmak istemiyor. Bence İsrail, ABD hükümetine 'karışmayın' mesajı verdi.' şeklinde konuştu.

'OBAMA SURİYE'YE MÜDAHALE ETMEZ'

Prof. Dr. Naito, Amerikan yönetiminin Suriye konusunda net bir duruş ortaya koyamamasında seçimlerin etkili olduğu değerlendirmesine katıldı. Naito, seçimler sırasında ABD'nin İsrail'e karşı çıkabilen politikalar uygulayamadığına dikkat çekerek, 'Ne ABD Başkanı Barack Obama ne de rakibi Mitt Romney seçimler bitene kadar bir şey yapamaz. Seçimler bittikten sonra kazananlar birtakım şeyler yapabilir mi diye düşünüldüğünde ise Romney için böyle bir ihtimal olabilir. Obama müdahale etmeyecek.' dedi.

12 yıl önce