|

Utandıran fetva

4 milyon kişinin açlıkla mücadele ettiği Suriye'de din adamları, yiyecek bulamayan yoksullara eşek, köpek ve kedi eti yemeleri için fetva verdi. Ülkede her dört haneden biri ayın ortalama 7 gününü aç geçiriyor.

Dış Haberler
00:00 - 17/10/2013 Perşembe
Güncelleme: 19:19 - 16/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Utandıran fetva
Utandıran fetva

Kurban Bayramı sevincini yaşayamayan Suriye'de çatışmaların ortasında kalan halk, bir yanda bombardımdan kaçmaya çalışırken, diğer taraftandan da açlıktan ölmemek için mücadele ediyor. Savaşın başladığı Mart 2011'den bu yana 100 binden fazla insan hayatını kaybederken, 7 milyonu aşkın Suriyeli evlerini terk etti. Kaçanlar yeni bir hayata tutunmaya çalışırken, hayalet kente dönen bölgelerde sıkışıp kalan halk ise gıda ve tıbbi yardımdan yoksun. Dünyanın ilgisi, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarında düzenlenen saldırı sonrası bu ülkedeki kimyasal silahların imhasına çevrilmişken, bölgeye yardım götürmeye çalışan örgütler ise insani trajediye dikkat çekiyor.

ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Suriye'deki kimyasal silahların imhası için ilgi gösteren uluslararası kamuoyunu, aynı özeni insani yardımın iç savaşın yaraladığı bu ülkeye ulaşması için de göstermesini istedi. Örgütün Başkanı Christopher Stokes, kimyasal silah denetçilerinin, gıda konvoylarının gitmesine izin verilmeyen acil ihtiyaç içindeki bölgelere serbestçe girip çıkmasını 'akla aykırı bir durum' diye niteledi.

'ATEŞKES OLMADAN ZOR'

Kimyasal silah denetçilerinin bölgeye giriş-çıkışlarının sağlanmasının bu alanlara yardım örgütlerinin de ulaşımı için bir fırsat olduğunu gösterdiğini vurgulayan Stokes, 'Hayat kurtarmak için daha büyük insani yardıma ihtiyaç var. Fakat bunun için bir seferberlik göremiyoruz' dedi. Stokes ayrıca, ateşkese varılamaması nedeniyle çatışma alanlarına ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu vurguladı.

Yılda 7 milyon kişi gıdasızlıktan ölüyor

Dünyada her 8 kişiden biri aç. Her yıl yaklaşık 3 milyonu çocuk olmak üzere 7 milyon kişi, açlık nedeniyle hayata gözlerini yumuyor. Suriye'de 4 milyon kişi gıdaya muhtaç.

Gıda ve insani yardımın hayati noktaya ulaştığı Suriye'de halk açlıktan ölme noktasına gelirken, 16 Ekim Dünya Gıda Günü için hazırlanan '2013 Dünya Açlık Endeksi' durumun vahametini ortaya koyuyor. Bu yılki sloganı 'Dünya adil beslenmiyor' olan Almanya'daki Dünya Açlıkla Mücadele Örgütü'nün verilerine göre; her yıl yaklaşık 3 milyonu çocuk olmak üzere 7 milyon kişi, açlık nedeniyle hayata gözlerini yumuyor. Örgütün Başkanı Bärbel Dieckmann, 'Yaklaşık 4 milyon Suriyeli gıda yardımına muhtaç durumda. Ülkede her 4 haneden biri her ayın ortalama 7 günü aç. Çocukların açlıktan öldüğüne dair ilk raporlar elimize ulaştı' dedi.

95 gazeteci vuruldu 16'sı kayıp

Suriye'de yaşanan çatışmalar şiddetini artırırken, üçüncü yılında süren savaşta basın mensupları da ağır kayıplar verdi. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütüne göre, 25 profesyonel gazeteci ile gelişmeleri bildiren 70 yurttaş muhabir savaş sırasında hayatını kaybetti. Bazı gazeteciler silahlı saldırganlar tarafından kaçılırken, kimisi ise 'casusluk' iddiasıyla gözaltına alındı. Suriye'de en az 16 yabancı gazeteci kayıp durumda. Halep kentinde görev yapan ve 20 Ağustos 2012 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan El Hurra televizyonu muhabiri Bashar Fehmi Kadumi de onlardan biri.

Çaresizliğin getirdiği nokta: Köpek eti yeme fetvası

Suriye'de din adamları, hükümetin engellemesinden dolayı yiyecek bulamayan yoksullara eşek, köpek ve kedi eti yeme fetvası verdi. Başkent Şam'ın güneyinde bayram öncesinde bir grup din adamı bu bölgelerdeki insanların İslam'da normal olarak yenilmesine izin verilmeyen kedi, köpek, eşek etinin tüketilebileceğine dair bir fetva yayımladı. Bölgede yaşam koşullarının daha da kötüleşmesi halinde insanların ölülerini yemek zorunda kalacağını söyleyen din adamları, bunun aynı zamanda bütün dünyanın duyması gereken bir yardım çığlığı olduğunu söyledi. Suriye'de iç savaş başladığından bu yana benzer fetvalar en yoğun çatışmaların yaşandığı sıralarda Humus ve Halep'te de yayımlanmıştı.


11 yıl önce