|

Venezuela-Kolombiya sınırı yayalara açılıyor

Venezuela Devlet Başkanı Maduro'nun emri ile geçen yıl ağustos ayında, kaçakçılığı önlemek amacıyla kapatılan Venezuela-Kolombiya sınırı açılıyor. Gıda kriziyle boğuşan Caracas yönetimi, batı komşusuyla sınır kapılarının yaya geçişlerine açılması için anlaşmaya vardı.

Yeni Şafak
13:24 - 12/08/2016 Cuma
Güncelleme: 10:50 - 12/08/2016 Cuma
AA

Venezuela ve Kolombiya, aralarındaki sınırı yayalara açıyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Puerto Ordaz kentinde Kolombiyalı mevkidaşı Juan Manuel Santos ile bir araya geldi.



Görüşmede, sınır kapısının kademeli olarak açılması konusunda cumartesi günü işlemlerin başlaması ve beş sınır kontrol noktasının yaya geçişi için her sabah 6'dan akşam 9'a kadar açık tutulması kararına varıldı.



Santos, sınır kontrol noktalarının açılmasının ağır ilerleyecek bir süreç olduğunu kaydetti.



Maduro ve Kolombiya hükümetinin kararıyla 11, 16 ve 17 Temmuz'da sınır kapısının açılmasıyla, uzun süredir gıda kriziyle boğuşan 158 bin civarında Venezuelalı gıda ve ilaç ihtiyaçlarını gidermek için komşu ülkeye girişi yapmıştı.



Gıda arayışındaki yaklaşık 500 Venezuelalı kadının temmuzun ilk yarısında, sınırı aşarak Kolombiya'ya giriş yapması sonucu olay çıkmıştı.



Maduro'nun emriyle kapatılmıştı


Venezuela ordusunun geçen yıl ağustos ayında, kaçakçılığı önlemek amacıyla başlattığı operasyon sırasında, Maduro tarafından 'Kolombiyalı milisler' olarak adlandırılan grubun saldırısıyla bazı sınır kapıları kapatılmış ve iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.



Kolombiya ile Venezuela arasındaki ana sınır kapısı da geçen yıl ağustos ayında Maduro'nun emriyle kapatılmıştı.



Aylardır gıda kriziyle boğuşan Venezuela'da, yağmalama ve diğer olaylarad beş kişi yaşamını yitirdi.



Maduro yönetimi, 13 Temmuz'da ülkedeki beş ana limanın kontrolünü orduya devretmişti. Ülkedeki gıda üreticileri ve süpermarketleri fiyat spekülasyonu için gıda stoklamakla suçlayan Nicolas Maduro, ekonomik savaş olarak nitelendirdiği krizden çıkış için ülkedeki temel gıda ihtiyaçlarının temin ve dağıtımını yeni kurduğu Yerel Üretim ve Dağıtım Komitesi'ne (CLAP) vermişti.





#Venezuela
#Maduro
#Kolombiya
8 yıl önce