|

Wikileaks belgelerini sızdıran Manning mahkemede

Aa
00:00 - 6/06/2012 Çarşamba
Güncelleme: 14:35 - 6/06/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Wikileaks belgelerini sızdıran Manning mahkemede
Wikileaks belgelerini sızdıran Manning mahkemede

ABD tarihinin en büyük gizli belge sızdırma olayının şüphelisi olan Bradley Manning, yine askeri mahkemede hakim karşısına çıkıyor.

Manning, Amerikan ordusunda istihbarat analizcisi olarak çalıştığı sırada, yüzbinlerce gizli savaş kaydı ve diplomatik yazışmanın 2009-2010 yılları arasında Wikileaks internet sitesinde yayımlanmasına neden olduğu gerekçesiyle "düşmana yardım suçu"ndan yargılanıyor.

Fort Maede askeri üssündeki mahkemede bugün ön duruşması yapılacak Manning, kendisine yöneltilen 22 suçlamadan 10'unun düşürülmesini talep edecek.

Savunma tarafı, düşürülmesini talep ettiği 10 suçlamadan sekizinde, gizli belgeleri yetkisiz olarak edindiği ve ifşa ettiğine ilişkin olarak yöneltilen suçlamalarda yasaya aykırı bir şekilde belirsiz bir lisan kullanıldığını iddia ediyor.

Düşürülmesi talep edilen diğer iki suçlamadaysa, Manning'e, Savunma Bakanlığı ağıyla bağlantılı bilgisiyarlardaki gizli bilgileri, erişim yetkisi bulunmadığı halde elde ettiği suçlamasının yöneltildiği ancak bunun gerçeği yansıtmadığı ileri sürülüyor.

12 yıl önce