|

Wikileaks'in son bombası: Karışık CD

Berlin
00:00 - 18/01/2011 Salı
Güncelleme: 00:16 - 18/01/2011 Salı
Yeni Şafak
Wikileaks'in son bombası: Karışık CD
Wikileaks'in son bombası: Karışık CD

Eski bir İsviçreli bankacı, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a İsviçre'de gizli banka hesabı bulunan 2 bin kişi ve şirketin hesaplarıyla ilgili ayrıntıların bulunduğu bir CD'yi, gazetecilerin önünde teslim etti. CD'yi Londra'da Assange'a veren eski bankacı Rudolf Elmer, bir bankadan bilgi çalmak suçlamasıyla çıkacağı mahkemeye katılmak üzere İsviçre'ye gitmeden önce, toplu vergi kaçırmaları ayrıntılarıyla ifşa etmek istediğini söyledi. Gizli banka hesaplarının sahiplerini belirtmeyen Elmer, CD'de 40 civarında politikacı hakkında bilgi bulunduğunu açıkladı.

İsviçre'nin en büyük özel bankalarından Julius Baer bankasının eski bir yöneticisi olan Elmer, The Observer'a yaptığı açıklamada, CD'de işadamları, çokuluslu şirketler ve "sanatla geçinen" insanlar ile Britanya, Amerika, Almanya, Avusturya, Asya ve "her yerden" isimlerin bulunduğunu söyledi.


CIA 'kökten adaleti' İncirlik'te mi dağıttı?

Alman "Die Welt" gazetesi, Wikileaks belgelerine dayanarak, "Türk hükümetinin 2002-2006 yılları arasında, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) terör zanlılarını taşıdığı uçaklara izin verdiğini" iddia etti. Die Welt, "ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Wilson'un yazdığı bir raporda, Türk hükümetinin 2002'de söz konusu uçuşlara izin verdiği ve 2006 yılının Şubat ayında bu izni kaldırdığı, bu dönemde İncirlik'teki üsse CIA'in 24 uçuş yaptığını" kaydetti. Büyükelçi Wilson'un 8 Haziran 2006 tarihinde, bugün ABD Hava Kuvvetleri Komutanı olan Norton A. Schwartz'a gönderdiği tahmin edilen raporda, "Türk Silahlı Kuvvetleri bize İncirlik'i, 2002 yılından itibaren 'Fundamental Justice' (kökten adalet) operasyonu çerçevesinde tutuklu nakillerinde yakıt ikmali için kullanmamıza izin veriyordu. Ancak bu izni 2006'da kaldırdı" şeklinde ifade kullanıldığı belirtildi.



13 yıl önce