|

Yanarak çakıldı

Atlas Okyanusu'na çakılarak 228 kişiye mezar olan Air France'a ait A330 tipi uçağın enkazı kazadan 24 saat sonra bulundu. Brezilyalı bir pilot okyanusta yanan parçalar gördüğünü söyledi. Uçağın yangın çıktıktan sonra düşmüş olabileceği tahmin ediliyor.

Rio
00:00 - 3/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 02:49 - 3/06/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Yanarak çakıldı
Yanarak çakıldı

Rio de Janeiro'dan havalandıktan sonra 228 yolcusuyla Atlas Okyanusu'na çakılan Fransız Hava Yolları'na ait Airbus A330 tipi uçağın enkazı Brezilya'nın Fernando de Noronha adasının 650 kilometre açığında bulundu. Uçağın düşüş nedeni henüz tespit edilemezken, kazadan sonra bölgede uçan bir pilotun okyanusta yanan parçalar gördüğünü söylemesi, uçagın, yangın çıktıktan sonra çakılmış olabileceğini akıllara getirdi.

SAĞ KURTULAN YOLCU YOK

Brezilya Hava Kuvvetleri sözcüsü Jorge Amaral, Brezilya'nın Fernando de Noronha adasının 650 kilometre kuzeyinde bulunan enkazda bir uçak koltuğu, bir cankurtaran ceketi, metal parçalar ve yakıt kalıntıları tespit edildiğini söyledi. Amaral, uçağın Atlas Okyanusu üzerindeki güzergahında tespit edilen iki ayrı enkazda herhangi bir yaşam belirtisi tespit edilemediğini söyledi.

ADAYA MI İNMEK İSTEDİ?

Amaral, bölgenin uçaktan son sinyalin alındığı noktanın sağ tarafında olduğunu belirterek, uçağın belki de geri dönerek Fernando de Noronha adasına inmeye çalıştığını söyledi. Enkazın parçalarının bulunduğu bölgeye yakın noktada bulunan Hollanda bandıralı 2 yük gemisiyle Fransız bandıralı bir başka gemi, bölgeye yönlendirildi.

OKYANUSTA SARI NOKTALAR

Amaral, enkaz bulunmadan önce yaptığı açıklamada ise "Bir TAM uçağının pilotunun Air France uçağının kaybolduğu bölgede uçarken çeşitli turuncu noktalar gördüğü bilgisini aldık. Pilot Brezilya'ya vardıktan sonra Air France uçağının kaybolduğunu öğrenmiş ve okyanustaki bu turuncu noktaların yangın olduğunu düşünmüş" dedi. Pilotun verdiği bilgi uçağın havada yanarak parçalandığı tezini kuvvetlendiriyor.

TARİHTEKİ 2. BÜYÜK KAZA

Kaza, Air France ve A330'u üreten Airbus firmasının tarihindeki en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. 2000'de Paris'ten Londra'ya giden Air France'a ait Concorde süpersonik kalkıştan hemen sonra düşmüş, 113 kişi ölmüştü. Son kaza 265 kişinin öldüğü Amerikan Hava Yolları'nın uçağının New York yakınlarında düşmesinden sonraki en büyük kaza oldu.


Ümitli bekleyiş acıya dönüştü

Airbus A330'ün enkazının bulunduğu açıklanınca Paris Charles de Gaule Havaalanı'nda ümitle iyi bir haber bekleyen yolcuların yakınları şok oldu. Yolcuların yakınları birbirlerine

sarılarak gözyaşı döktü.


Kazadan sonra 'cep'i çaldı

Uçaktaki yolcuların yakınlarının ümitleri, 'enkaza ulaşıldı' haberinin gelmesiyle birlikte tükenirken, The Sun gazetesinin haberinde, yolculardan Arthur Coakley'in eşi Patricia'nın 'kazadan sonra eşimin telefonunu aradım ve çaldığını duydum' sözleri kafaları karıştırdı.

Bir petrol kulesinde çalışan eşinin Brezilya'da uçağa binmeden kısa süre önce kendisini aradığını ve ertelenen 2 uçuşun ardından uçağa bindiklerini söylediğini aktaran İngiliz Patricia Coakley, 'Son dakikaya kadar uçağa bineceği kesin değildi. Olayı haber aldığımda eşimi aramaya devam ettim ve telefonu çalıyordu. Bana göre denizin dibinde olamaz. Çünkü orada telefon çalmaz. Tek umudum da bu' diye konuştu.

Öte yandan yolcular arasında İrlandalı Jane Deasy, Aisling Butler ve Eithne Walls isimli doktorların bulunduğu, Walls'un aynı zamanda profesyonel bir dansçı olduğu kaydedildi.


32 milletten 228 kişiye mezar oldu

Air France uçağının düştüğü bölge kazadan 24 saat sonra tespit edilirken, havayolu yetkilileri, yolcuların tamamının öldüğünü duyurdu. Kazada 72 Fransız, 59 Brezilyalı, 26 Alman, 9 Çinli, 9 İtalyan, 6 İsviçreli, 5 Lübnanlı, 5 İngiliz, 4 Macar, 3 İrlandalı, 3 Norveçli, 3 Slovak, 2 İspanyol, 2 Faslı, 2 Polonyalı, 2 Amerikalı, 1 Güney Afrikalı, 1 Arjantinli, 1 Avusturyalı, 1 Belçikalı, 1 Gambiyalı, 1 İzlandalı, 1 Filipinli, 1 Rumen, 1 Rus, 1 Türk, 1 Kanadalı, 1 Estonyalı, 1 Hollandalı, 1 İsveçli, 1 Danimarkalı, 1 Hırvat hayatını kaybetti.


Yıldırım uçağı böyle etkiliyor

Air France uçaktaki birkaç mekanizmanın arızalı olduğunu, bunların birleşiminin uçağın düşmesine zemin hazırladığını belirterek, uçağa yıldırım çarpmış olabileceğini açıkladı. Ancak havayolu uzmanları, yıldırım çarpmasının olağan olduğunu ve tek başına uçağı düşürmeye yetmeyeceğini bildirdi. Uzmanlara göre yıldırımın uçağın düşmesine neden olması için iki motoruna birden yıldırım düşmesi gerekiyor:




15 yıl önce