|

Yeminle göreve başladılar

Venezuela'da yeni kabine

Aa
00:00 - 14/10/2012 Pazar
Güncelleme: 11:15 - 14/10/2012 Pazar
Yeni Şafak
Yeminle göreve başladılar
Yeminle göreve başladılar

Venezuela'da 7 Ekim'de yapılan ve Devlet Başkanı Hugo Chavez'in zaferiyle sonuçlanan seçimin ardından kurulan yeni kabine, yemin ederek görevine başladı. 

Devlet Başkanı Yardımcısı olarak atanan eski Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, görevini Elias Jaua'dan devraldı. 49 yaşındaki eski otobüs şoförü Maduro, siyaset eğitimi almak için gençlik yıllarını Küba'da geçirmişti. Maduro, Chavez hükümetinin Küba'nın eski ve yeni devlet başkanları Fidel Castro ve Raul Castro ile en yakın bağlara sahip üyesi olarak görülüyor.

Chavez'in kansere karşı verdiği mücadele ve Maduro'yu kendisinden sonra iktidara geçmesi için hazırladığına dair dedikodulardan dolayı yeni hükümette devlet başkanlığı yardımcılığı görevine ayrı bir önem atfediliyor.

Eski Devlet Başkanı Yardımcısı Jaua ise ülkenin ikinci büyük eyaleti Miranda valiliği için iktidar partisinin adayı olacak. Miranda, Chavez'in seçimlerdeki rakibi Henrique Capriles'in kalesi olarak tanınıyor. 

Kabinedeki diğer değişiklik, İçişleri ve Adalet Bakanı Tarık el-Aissami'nin yerine uyuşturucuyla mücadeleyi yürüten Gen. Nestor Reverol'un atanması oldu. El-Aissami, yerel seçimlerde Aragua valiliği için yarışacak.

Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği'ne ise Amiral Carmen Melendez atandı. Eski Genel Sekreter Erika Farias, orta batı eyaleti Cojodes'in vali adayı olacak.

Yeni kabinede enformasyon, haberleşme, tarım, çevre ve yerli halktan sorumlu bakanlar da yemin ederek görevlerine başladı. 

Devlet televizyonunundan yayımlanan yemin töreninde yeni bakanlarına seslenen Chavez, ''eski kapitalist ve burjuvazi devleti sosyalist bir devlete dönüştürmek için mücadelelerine devam etme'' çağrısında bulundu. 

Chavez, bakanlardan hükümetin verimliliğini artırmalarını istedi.

14 yıldır iktidarda bulunan Chavez, devlet başkanlığı seçiminde oyların yüzde 55'ini alarak 6 yıllığına yeniden seçilmişti. 


12 yıl önce