|

Yeni soğuk savaşta tutsak değişimi

ABD’nin AUKUS ve QUAD anlaşmaları ile Çin’i çevreleme girişimleri gerilimi arttırırken, yeni soğuk savaşın ilk tutsak değiş tokuşu gerçekleşti. Washington’ın baskısıyla Kanada’da ev hapsinde tutulan Huawei yöneticisi Meng Wanzhou’ya karşılık Çin, gözaltına aldığı iki Kanadalıyı serbest bıraktı. Aynı gün Çin’in eski BM Büyükelçisi Sha Zukang, ülkesinin nükleer silahları kullanmaya hazır olması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi
02:21 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 02:32 - 26/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Huawei yöneticisi Meng Wanzhou serbest bırakıldı
Huawei yöneticisi Meng Wanzhou serbest bırakıldı
YASİR ERKUŞ

Kanada ile Çin arasındaki “Huawei” krizinde anlaşmaya varıldı. Yaklaşık 3 yıldır Kanada’da tutuklu bulunan Huawei’in Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou’nun serbest bırakılmasından saatler sonra, Çin’in 2 Kanada vatandaşını serbest bıraktığı açıklandı. Teknoloji devi Huawei’in üst düzey yöneticisi Wanzhou, aleyhindeki suçlamaların düşürülmesi için ABD Adalet Bakanlığı ile yapılan anlaşmanın ardından Kanada’dan ayrıldı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı açıklamada, ülkede tutuklu bulunan Wanzhou’nun serbest bırakılarak Çin’e döndüğünü, Pekin’in de 2 Kanada vatandaşı olan Michael Kovrig ile Michael Spavor’u serbest bıraktığını duyurdu.

ABD’DEN KANADA’YA BASKI

Wanzhou davası, Pekin ile Washington arasındaki “gizli soğuk savaş” durumunu daha da kötüleştirirken, Kanada yasal anlaşmazlıkta söz konusu iki taraf arasında kalmıştı. Çin hükûmetinin ABD’lilere casusluk yapmasını sağladığı iddiasıyla Huawei’in telefon satmasına karşı kampanya başlatan Washington, Kanada’ya Wanzhou’yu tutuklaması için baskı uygulamıştı. Sonrasında ise 30 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalan Huawei yöneticisi Kanada’da ev hapsine alınmıştı.


REHİNE DİPLOMASİSİ

Davayı tamamen siyasi olarak değerlendiren Çin, Wanzhou’nun tutuklanmasından günler sonra Kanadalı iş adamı Michael Spavor ve eski diplomat Michael Kovrig’i casusluk suçlamasıyla gözaltına almış, Pekin ile Ottawa arasındaki ilişkileri en düşük seviyeye taşıyan davada batılı ülkeler Çin’i “rehine diplomasisi” uygulamakla itham etmişti.


ANGLO-SAKSON İTTİFAKI

ABD’nin, İngiltere ve Avustralya’yla yaptığı güvenlik iş birliği anlaşması AUKUS ile yine Avustralya, Japonya ve Hindistan’la kurduğu dörtlü ittifak QUAD üzerinden Çin’le gizli soğuk savaş içerisinde olduğu belirtiliyor. Öte yandan Kanada’nın, Sovyetler Birliği’nden sonra Çin’e karşı da harekete geçeceği belirtilen Beş Göz adlı Anglo-Sakson istihbarat grubunun üyelerinden biri olduğu biliniyor. Grup ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan oluşuyor.


BEYAZ SARAY'DA QUAD ZİRVESİ

ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan, Japonya ve Avustralya başbakanları ile Beyaz Saray’da Hint-Pasifik ilişkilerini görüşmek üzere bir araya gelerek, Çin’e karşı gayriresmî bir stratejik ortaklık olan Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) Zirvesi’ni gerçekleştirdi. 2007’de başlatılan ve 2017’de dörtlü ittifak halini alan QUAD kapsamında liderler, ilk kez mart ayında çevrimiçi bir oturumda görüşmüştü. Liderlerin zirvede Hint-Pasifik stratejisinin yanı sıra Kovid-19, iklim değişikliği ve güvenlik konularını da ele aldığı bildirildi. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, “Hiçbir destek bulamayacak ve başarısız olmaya mahkûm bir girişim” sözleriyle toplantı eleştirildi.

#Sha Zukang
#Huawei
#Meng Wanzhou
#AUKUS
#QUAD
#​ABD’
3 yıl önce