|

Yunanistan Eczacıları grevde

Son yıllarda ekonomik krizin pençesinde kıvranan ve hükümet karşıtı protestolarla sıklıkla gündeme gelen Yunanistan'da, hükümet ile sendikaların yıldızı bir türlü barışmıyor. Mali yardımların devam etmesi için Troyka'nın taleplerini yerine getiren ülkede son olarak eczacılar greve gitti.

Aa
00:00 - 29/03/2014 السبت
Güncelleme: 11:20 - 29/03/2014 السبت
Yeni Şafak
Yunanistan Eczacıları grevde
Yunanistan Eczacıları grevde

Yunanistan genelinde eczacıların süresiz grev kararı alması nöbetçi eczanelerin önünde uzun kuyruklar oluştururken, halkın greve tepkisi büyüyor.

Hükümetin, mesleklerin serbestleştirilmesini öngören yasa tasarısını protesto eden eczacılar, perşembe gününden itibaren ülke genelinde süresiz grev başlattı. Yunanistan'daki eczacıların çoğunun katıldığı grevin süresinin, ilgili yasa tasarısının parlamentoda onaylanıp onaylanmamasına bağlı olduğu belirtilirken, grev süresince açık kalacak az sayıdaki nöbetçi eczanenin önünde halk uzun kuyruklar oluşturuyor.

"Bu görüntülere üçüncü dünya ülkelerinde bile karşılaşmıyoruz"

Başkent Atina'nın en önemli caddelerinde bulunan nöbetçi bir eczanenin önünde yaklaşık üç saattir kuyrukta beklediğini söyleyen 53 yaşındaki Lefteris Panagopulos AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların sabahın erken saatlerinden itibaren eczane önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğunu belirterek, "Sıra gelmesi için saatlerce bekliyoruz. Bu görüntülerle üçüncü dünya ülkelerinde bile karşılaşmıyoruz. Yunanistan'ın bir Avrupa ülkesi olduğunu savunanlara gülüp geçerim" dedi. Kronik hastalığı olduğunu söyleyen Panagopulos, hükümeti Troyka'nın kölesi olmakla suçlarken, yanlış bir politika izlendiğini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın Troyka'nın taleplerini sorgulamadan yerine getirdiğini iddia eden Panagopulos, "Samaras ilacını alabiliyor. Troyka onun eczanesi. Üstelik kuyrukta bekleme sıkıntısı da yok. Fakat o ilacın yan etkileri bize, Yunan halkına en şiddetli bir biçimde yansıyor" diye konuştu.

"Nöbetçi eczanelerde ilaç eksikliği var"

Eczacıların grev hakkını kullanmasına karşı olmadığını fakat hastaların bu durumdan olumsuz etkilendiğini söyleyen 45 yaşındaki Maria Demenidu da, "Ağır bir hastalığım var. Düzenli ilaç almak zorundayım. Nöbetçi eczanelerde ilaç eksikliği olmasından korkuyorum" dedi.

43 yaşındaki Hristos Papageorgiu ise Yunanistan'ın çok zor bir durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Dünya basınını yıllarca en çok meşgul eden ülke haline geldik. Samaras hükümeti ve iktidar ortağı PASOK'un ülkeyi sömürmelerine elimiz kolumuz bağlı bir şekilde tanık olduk. Halk olarak öyle bir hale geldik ki, her birimiz birer uzaktan kumandalı robota dönüştük. Eczane sorunu da bu durumun sonuçlarından birisidir."

Sağlık Bakanı geri adım atmıyor

Koalisyonu oluşturan Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Hareketi (PASOK) partilerinin içerisinde de tartışmalara neden olan yasa tarası ile ilgili Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis ise, tasarıya ret oyu kullanacak milletvekillerin ülkenin memorandumlardan kurtulamamasının sorumlusu olacaklarını söylemişti.

Eczacılar, oylamanın yapılması beklenen pazar günü parlamento binasının önünde gösteri düzenleyecek.

٪d سنوات قبل