|

Yunanlılar Sarkozy'nin geçmişini kitaplaştırdı

Üç Yunan tarihçi, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin şeceresini kitaplaştırdı. Kitapta Sarkozy'nin dedesinin, Yahudi katliamından korkarak Benedict ismini aldığı ve yıllarca torunlarından kökenlerini gizli tuttuğu belirtiliyor

Dış Haberler
00:00 - 12/01/2008 Cumartesi
Güncelleme: 00:46 - 12/01/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Yunanlılar Sarkozy'nin geçmişini kitaplaştırdı
Yunanlılar Sarkozy'nin geçmişini kitaplaştırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Selanik'teki bir Yahudi ailesine uzanan kökenlerini anlatan kitap Yunanistan'da satışa sunuldu. Kitabın tanıtımı için başkent Atina'da Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, eski Başbakan Kostas Mitsotakis ve Dışişleri eski Bakanı Teodoros Pangalos'un da katıldığı bir tören yapıldı. Üç Yunan tarihçi tarafından yazılan kitap anne tarafından Selanik'teki bir Yahudi ailesine mensup olan Sarkozy'nin geçmişine ilişkin tarihi bilgiler sunuyor.

YAHUDİ ANNE MACAR BABA

Kitaba göre Sarkozy'nin annesinin ailesi Fransa'nın Provence bölgesinden Selanik'e geldi. O dönemde Selanik'te tanınmış bir kuyumcu olan Sarkozy'nini dedesinin babası Mordehay Mallah ile karısı Reina'nın yedi çocuğu vardı. Bunlardan biri de Sarkozy'nin dedesi Aaron'du. Aaron, 14 yaşında annesi ile birlikte Fransa'ya gitti. Burada tıp eğitimi alan Aaron, Birinci Cihan Harbi'nde doktor olarak görev aldı. Paris'te sonradan eşi olacak hemşire ile tanışan Aaron, evlenebilmek için Katolikliğe geçerek Benedict adını aldı. Aaron'un çocuklarından Andree Mallah, Paul Sarkozy adlı Macar bir göçmenle evlendi. Çiftin üç çocuğundan birine Nicolas adı verildi. Paul Sarkozy Nicolas beş yaşındayken ailesinden ayrıldı. Çocuğa ise dedesi baktı.

KÖKENLERİNİ GİZLEDİLER

Yunanistanlı tarihçilere göre Nicolas Sarkozy ile kardeşleri, dedelerinin 1972'de ölümüne kadar Yahudi köklerinden haberdar olmadılar. Tarihçilere göre, daha önce Mallah ailesinden birçok kişinin öldürülmesinin ardından yeni bir Yahudi katliamından korkan Benedict, aile kökenlerini özellikle gizli tutu. Sarkozy, yaşadığı mali sıkıntıları çözmek için ailesine ait mülkleri satmak için 20 yaşındayken Selanik'e gitti. Öte yandan, Karamanlis'in Brüksel'de yapılan son AB liderleri zirvesinde kitabın bir nüshasını Sarkozy'ye hediye ettiği ve en kısa zamanda İngilizceye de tercüme edileceği sözünü verdiği öğrenildi. Daha önce de Fransız tarihçi ve felsefeci Olivier Chartier, Sarkozy'nin anne tarafının Selanikli bir “Yahudi” ailesine mensup olduğunu, dedesinin kuzeni olan Ascher Mallah'ın da Galatasaray Lisesi'nden mezun olduğunu yazmıştı.



16 yıl önce