|

Dünyayı zehirleyen Khun Sa öldü

Kendisini "büyük özgürlük savaşçısı" olarak tanımlayan ancak güvenlik görevlilerince "dünyanın en çok arananlar" listesinde bulunan uyuşturucu baronu Khun Sa (74) yakılarak defnedildi.

Cihan
00:00 - 30/10/2007 Salı
Güncelleme: 12:45 - 30/10/2007 Salı
Yeni Şafak
Dünyayı zehirleyen Khun Sa öldü
Dünyayı zehirleyen Khun Sa öldü

Bağımsız kaynaklar ve Myanmar yetkililerinden alınan bilgiye göre, dünyanın en büyük uyuşturucu baronlarından bir olan Khun Sa, uzun süre şeker, kan basıncı yüksekliği ve kısmi felç gibi hastalıklarla mücadele ediyordu.

Etnik Shan azınlık gerilla grubunun lideri olan Khun Sa, Myanmar'ın başkenti Yangon'da Cuma günü hayata gözlerini kapatmıştı.

İsmini açıklamak istemeyen bir yetkili Khun Sa'nın cesedinin bugün yakılarak defnedildiğini açıkladı.

Yangon'un dışındaki Yay Way mezarlığında, uyuşturucu baronunun cesedinin Cuma gününden beri saklandığını öne sürüldü.

Uyuşturucu baronu, yaklaşık 40 yıldır Myanmar merkezi hükümeti ile Shan'lara özerklik verilmesi için savaştıklarını iddia ediyordu. ABD'nin yakalanması için 2 milyon dolar ödül koyduğu Khun Sa için uluslar arası narkotik ajanları, "Ölüm Prensi" ifadesini kullanıyordu.

"Onlar benim boynuzlarımın ve köpeklere has dişlerim olduğunu söylüyorlar. Oysa ben tacı olmayan bir kralım." diyen Khun Sa'nın büyük bir uyuşturucu imparatorluğu vardı.

Myanmar, Tayland ve Laos'a sınır "Altın Üçgen" bölgesinde yerden havaya roketleri başta olmak üzere, uydu televizyonları, okulları ve büyük bir silahlı gücü olan Khun Sa, ülkenin kuzeydoğusunda özerk bir Shan Ülkesi kurmak için savaştığını iddia ediyordu.

Khun Sa'nın, "işine gizlilik içinde devam etmesi" şartıyla Myanmar askeri cuntası tarafından 1996'dan beri başkent Yangon'a yerleşmesine izin verildiği iddia ediliyor.

Çinli bir babadan ve Shan bir anneden 17 Şubat 1933 yılında doğan Khun Sa, 1960'lı yıllarda Chang Chi-fu olarak da tanınmaya başlandı. Dünyanın en büyük eroin üretim merkezi olarak bilinen "Altın Üçgen"in en büyük oyuncuları arasına giren Khun Sa, 1996 yılında Myanmar askeri cuntası ile anlaşma yaparak 10 bin askerini Yangon'dan çıkardı.

Halen dünyanın en büyük eroin ve afyon üretim merkezi olan Altın Üçgen için, "Halkım afyon üretiyor ve bunu eğlence için yapmıyor. Bunu yapıyorlar çünkü yemek için pirinç almaya giymek için elbiseye ihtiyaçları var." diyen Khun Sa'nın lüks içinde yaşadığı iddia ediliyordu.

Narkotik uzmanları, Yangon'un Khun Sa'yı kontrol atında tutması ile uyuşturucu baronluğu eski düşmanı Wa'nın eline geçerken, ölümünün ardından yerinin hemen doldurulacağı ifade ediliyor.


16 yıl önce