|

Zeytinyağı Trump

Küresel çapta tehdit ve şantaj politikaları yürüten ABD Başkanı Trump, Çin ve AB dahil ülkesinin ilişkide olduğu ülkeleri “hırsızlıkla” suçladı. Trump, ayrıca Çin’i ABD ara seçimlerini manipüle etmekle suçlarken, AB Komisyonu Başkanı Juncker’i küçümseyen ifadeler kullanmaktan da geri durmadı.

Haber Merkezi
04:00 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:08 - 20/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Trump, bütün dünyayı hırsızlıkla suçlarken, Çin’e yönelik tehditlerini sürdürdü.
Trump, bütün dünyayı hırsızlıkla suçlarken, Çin’e yönelik tehditlerini sürdürdü.

Göreve geldiği günden bu yana pek çok ülkeyi siyasi, ekonomik ve askeri araçlarla tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump, hakarete varan açıklamalarına yenilerini ekledi. ABD Başkanı Trump, bütün dünyayı hırsızlıkla suçlarken, Çin’e yönelik tehditlerini sürdürdü. Avrupa Birliği’ni (AB) de ABD’yi suistimal etmekle suçlayan Trump, eski düşmanı Kuzey Kore’nin nükleerden arınma adımını memnuniyetle karşıladı.

ÇİN’E MİSİLLEME TEHDİDİ

Trump’ın Polonya lideri Andrej Duda ile Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında Çin’e uygulanan yeni gümrük vergileri üzerinden ABD’nin diğer ülkelerle yaşadığı ticaret savaşları da gündeme geldi. Trump, bir kez daha ülkelerle ikili ticaret anlaşmalarının adil ve ABD’nin avantajına olmadığını yineledi. ABD Başkanı, “Sanki dünyanın kumbarasıyız. Herkes Amerika’yı soydu. Çin soydu, kusura bakmayın Devlet Başkanı ama sizin üyesi olduğunuz Avrupa Birliği de bizi soydu” ifadelerini kullandı. Çin yönetiminin ABD’nin 200 milyar dolarlık ürününe daha gümrük vergisi getirmesine misillemeyle karşılık vermesinin ardından bu defa Twitter hesabında açıklama yapan Trump, Çin’in, Amerikalı çiftçiler ve işçileri hedef alarak ara seçimleri etkilemeye çalıştığını iddia etti. Trump, “Eğer Çin çiftçilerimizi ve işçilerimizi hedef alırsa büyük ve hızlı bir ekonomik misillemeyle karşılanır” şeklinde bir de tehdit savurdu.

AB’Yİ KÜÇÜMSEDİ

AB’nin de Çin gibi ABD’yi suistimal ettiğini öne süren Trump, “Bu bir süreç. Biraz zaman alıyor. AB bizimle konuşmuyordu. Başkan Obama ile konuşmuyorlardı.” değerlendirmesini yaptı. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’ın ABD’nin ticaret uygulamalarını yeniden müzakere etme davetini reddettiğini kaydeden Trump, sözlerini şöyle sürdürdü: “Juncker, yeniden müzakereleri istemedi. 3 kere teklif ettikten sonra bile istemedi. Ben de ‘Tamam. Artık müzakere etmek zorunda değiliz. Sizin ABD’ye gönderdiğiniz milyonlarca arabaya vergi getireceğiz’ dedim. Açıkçası, Juncker Avrupa’dan ofisime o kadar hızlı geldi ki o kadar hızlı uçakları olduğunu bilmiyordum.”

“HEYECAN VERİCİ”

Öte yandan ABD Başkanı, Kore Yarımadası’ndan gelen “nükleer silahlardan arınma” adımına da kayıtsız kalmadı. Twitter’dan açıklama yapan Trump, gelişmeleri “heyecan verici” olarak nitelendirdi. Trump, “Kim Jong Un, son müzakereler sonucunda nükleer denetimlerin yapılmasını ve bir test alanıyla fırlatma rampasının uluslararası uzmanlar eşliğinde kaldırılmasını kabul etti. Bu süreçte yeni füze ve nükleer testler yapılmayacak” ifadelerini kullandı.


Tacizci yargıcı korudu

Trump, hakkında taciz iddiaları olan, Anayasa Mahkemesi yargıçlığına aday gösterdiği Brett Kavanaugh’u savundu. Kavanaugh’un harika bir yargıç olduğunu söyleyen Trump, “Muhteşem bir aydın. Onun ve ailesi adına üzülüyorum. Bunları hak etmedi” dedi. Trump iddiaların FBI tarafından soruşturulmasını isteyen Demokratlara da tepki gösterdi.

Polonya’ya daimi üs

Trump’ın Polonya lideri Duda ile yaptığı görüşmede Amerika’nın Polonya’da kalıcı bir üs kurması da gündeme geldi. Polonya Devlet Başkanı, kurulacak üssün adının “Fort Trump” olmasını önerdi. Başkan Trump’a göre Polonya, ABD’nin kuracağı kalıcı üs için 2 milyar dolar para teklif etti. Trump, teklifi değerlendirdiklerini söyledi. Polonya’da şu anda 3 bin Amerikan askeri konuşlu.

#Donald trump
#ABD
5 yıl önce
default-profile-img